Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Organiseren en regelen zit in mijn bloed”

Naast dat ze zelf graag volleybalt is Claudia de Gans (33) ook als vrijwilliger werkzaam als vice-voorzitter bij Volleybalvereniging Voluit in Uitgeest.Sinds maart 2017 vertegenwoordigt zij de vereniging samen met haar buurvrouw/nichtje/teamgenoot/vriendin Angela Burger-Groen. Claudia leidt als vice voorzitter de vergaderingen en maak een bestuursplan. daarnaast zorgt zij dat alles draait volgens afspraken en regelementen.

“We zijn een kleine vereniging dat erg begaan is met elkaar. Het bestuur bestaat uit vijf vrouwen en een man. Qua taken zitten we niet in een hokje en onderling pakken we de taken op die nodig zijn. Wel hebben we een duidelijke visie en missie. Als aanspreekpunt is communicatie erg belangrijk; je moet goed kunnen luisteren, toegankelijk zijn, afwegingen maken om vervolgens beslissingen kunnen en durven te nemen. Op deze manier vertegenwoordig je het gemeenschappelijk belang van de vereniging.”

Zonder voorzitter, penningmeester en secretaris kan een vereniging niet bestaan. “Daarom is dit vrijwilligerswerk zeker belangrijk. Van nature houd ik van regelen en organiseren.  Daar haal ik mijn energie uit. Om als vereniging te verbeteren denk ik vaak in brede zin na over zaken en onderzoek waar we naartoe willen.
Ondanks dat we door de coronamaatregelen lange tijd niet konden spelen, ging het bestuurlijke werk gewoon door. Uiteraard bleven we intussen actief zoeken naar mogelijkheden om onderling verbinding te houden. Zo hebben we zo lang als het kon nog buiten volleybaltrainingen gedaan. Mede hierdoor denk ik dat de leden er nog allemaal zijn. Dit geeft mij veel voldoening, mede doordat men ook waardeert wat je faciliteert.

Mede door deze vrijwilligersfunctie krijg ik ook meer ervaring op bestuursniveau. Ook in mijn dagelijks werk als ambulant begeleider in het basisonderwijs pluk ik hier de vruchten van.

Tijd is een belangrijke schakel bij vrijwilligerswerk. Er zouden meer uren in een dag moeten zitten. Toch kan iedereen vrijwilligerswerk doen. Zoek gewoon iets wat bij jou en binnen je leven past. Voor de frisse wind binnen vereniging zou het bijvoorbeeld fijn zijn om meer jonge jeugdtrainers bij onze vereniging te hebben. Interesse? Mail naar: voorzitter@vvvoluit.nl”

Mensen Maken Uitgeest
Claudia vertelt haar verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. De documentaire is te zien via deze website.