Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“We zijn rijk met Fort aan den Ham én alle vrijwilligers”

Josephine Douven voelt zich als conservator en coördinator helemaal thuis bij Fort aan den Ham in Uitgeest. “Wist je dat dit het enige museum in Uitgeest is en nog steeds in handen van defensie?” begint Josephine enthousiast. “Ik ben hier 13 jaar geleden begonnen als gids. In 1995 werd het fort ondergebracht in een stichting en kregen we de financiële middelen om het casco fort in oude staat te herstellen. Deze uitdaging pakten we met beide handen aan!”

In het dagelijks leven is Josephine grafisch ontwerper. Ze studeerde geschiedenis (Nederlands-Europese Krijgshistorie) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en volgde een opleiding aan de Rietveld Kunstacademie. “Dit vrijwilligerswerk past me als een jas. Mijn kennis komt goed van pas en ik kan mijn creativiteit er helemaal in kwijt. Ik begon als gids, werd vervolgens klusser en heb onder andere diorama’s gerestaureerd, en belettering en muurschilderingen in originele stijl en met de hand aangebracht. Het zorgvuldig en waarheidsgetrouw inrichten van ruimtes is erg leuk. Het begint met plannen maken en inkopen doen. Hiervoor bezoek ik soms doelgericht militaire beurzen. Als een ruimte, zoals die waar de officieren hun vrije tijd doorbrachten, weer is ingericht naar de sfeer van vroeger, geeft dat veel voldoening.”

Josephine verdiept zich graag in de rijke geschiedenis van het fort. “Naast het tonen van het soldatenleven valt er nog veel te leren en te ontdekken. Vroeger bleven veel militaire zaken ‘top secret’ om te voorkomen dat de ‘slapende vijand’ wakker zou worden. Daarom werd veel met het zwaard geschreven en niet met de pen. Het achterhalen van die kennis zie ik als een leuke uitdaging!”

Ze is blij met de gezellige en diverse groep van zo’n veertig vrijwilligers. “Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Er zijn groenwerkers, gidsen, schilders, timmerlieden, klussers en mensen voor hand- en spandiensten, en natuurlijk een PR-commissie. Aan de hand van een lijst verdeel ik de klussen en werk zelf uiteraard ook mee. Ik heb een passie om iets moois na te laten en het is fijn om waardering van bezoekers te krijgen voor wat we hebben neergezet. Dit is de kroon op ons werk. Kortom: als stichting zijn we rijk met dit prachtige museum én alle vrijwilligers!”

Voor geïnteresseerden in sociaal vrijwilligerswerk biedt Fort aan den Ham een geweldige kans.