Vrijwilliger in Beeld
Douwe Kaandorp heeft het nét allemaal weer achter de rug: De 46e editie van de Huttenweek, georganiseerd op het terrein aan de Binnenkruierstraat in Uitgeest. Sinds tien jaar is hij als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Huttenweek Uitgeest en sinds 5 jaar ook als voorzitter.
In tegenstelling tot andere stichtingen is Stichting Huttenweek Uitgeest slechts eenmaal per jaar zichtbaar, maar achter de schermen vergadert de organisatie vrijwel maandelijks. “Alles komt samen wanneer we het festijn organiseren, dat maakt het zo leuk; Wat bedenken we dit jaar en wat is ervoor nodig? De goede ideeën die opborrelen tijdens de overleg-avonden is altijd goede interactie en stimuleer ik graag! Zowel het bedenken van de activiteiten als het uitwerken ervan wordt in samenwerking met Zienhouse gedaan en verwerkt in het activiteitendraaiboek. Vooraf is het een hele leuke uitdaging, wat achteraf veel voldoening geeft wanneer het een geslaagde week is geweest.
In september evalueert de organisatie samen met de vrijwilligers over de Huttenweek en volgt de afhandeling zoals bijvoorbeeld het bedanken van de sponsoren. Ook bestuurlijk kijken we naar “Wat moet er anders? In november gaan we alweer nadenken over een volgend thema en vanaf januari nemen we het basisdraaiboek alweer onder de loep. De vergunningen worden aangevraagd en bekijken we wat er verder nodig is om de huttenweek te kunnen ‘draaien’, zoals bijvoorbeeld het hout en de toiletten.
Per dag zijn er 30-35 vrijwilligers nodig om goede begeleiding te garanderen. De huttenbouwers van nu blijven na groep 8 vaak ‘hangen’ en zijn de gedreven vrijwilligers van later. In mijn kinderjaren vond ik het ook geweldig om hutten te timmeren. Later hielp ik mijn kinderen met opruimen. En nu heb ik er graag zes vakantiedagen voor over,” lacht Douwe.
“Geweldig om nog altijd deel uit te maken van dit festijn! De aanwas van nieuwe vrijwilligers gaat ‘als vanzelf’, volgens natuurlijke selectie’ als het ware. Je moet minimaal 15 jaar zijn om als vrijwilliger in de Juniorcrew mee te draaien, waarbij er een educatieve samenwerking ontstaat met de leiding. Een vereiste is wel dat je sociaal, hulpvaardig en flexibel van aard bent, waarbij kindvriendelijkheid en oplossingsgericht denken zeker een pré is.” Op deze manier borduur je met elkaar een mooie Huttenweek en geef je de kinderen onvergetelijke jeugdherinneringen mee.”
Tot volgend jaar Douwe? “Ik hoop van wel, maar het voortbestaan van de Huttenweek staat op ‘losse schroeven’, dus dit kan ik nu nog niet beloven…”
Mensen maken Uitgeest
Douwe vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. De documentaires zijn hier te zien.