Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Scouting Uitgeest? Martin van Baarle kan niet zonder

Martin van Baarle (52) begeleidt als voorzitter van de scoutingraad het reilen en zeilen van Scouting Uitgeest en behartigt diens belangen. Ook is hij bestuurslid van stichtingen Jeugdhuis de Boogaerd en Thor Heyer Dahl. Sinds zijn zesde levensjaar is hij al betrokken bij Scouting Uitgeest en weet alle ins en outs, ook met betrekking tot de gebouwen en het terrein.

Martin heeft een eigen computerwinkel in Uitgeest. “Met betrekking tot onderhoud- en servicewerkzaamheden kan ik gelukkig mijn eigen tijd indelen. Dagelijks ben ik dus op het scoutingterrein te vinden. Waarom ik dit vrijwilligerswerk doe? Ik ben erin gerold en kan, net als de meeste leden, niet meer zonder. Het is een wezenlijk deel van mijn leven geworden. Wonderbaarlijk toch, dat de meesten van ons van jongs af aan elk stukje schaarse vrije tijd hier te vinden zijn? Het blijft trekken. Ik vind het fantastisch dat ik in het bestuur zit met mensen die ik heb zien opgroeien, het voelt als familie.”

Bij Scouting Uitgeest wordt een leerzaam programma geboden, zowel binnen als buiten in de natuur, waarbij het draait om grenzen opzoeken binnen het toelaatbare. “Hier leren de scouts veel van, ook met betrekking tot het sociale aspect, zoals bijvoorbeeld samenwerken.”

Al heeft Martin inmiddels de nodige kennis en ervaring, hij voelt zich niet belangrijker dan een ander. “Inzet en beschikbaarheid is belangrijk in deze functie. Daarnaast moet je als vertrouwenspersoon ook over opvoedkundige, conflictontwijkende capaciteiten beschikken. Heel belangrijk, zeker op lange termijn. Ook onderlinge sociale controle is hierbij onmisbaar. Verder hangt niemand ‘de baas’ uit. Ik sta altijd open voor ideeën van anderen. Het belangrijkst voor mij is het gevoel dat je bijdraagt aan de maatschappij waarin de kinderen hopelijk een mooie tijd beleven. Ik kan een boek volschrijven over wat ik vroeger meegemaakt heb! Elk jaar wordt er bijvoorbeeld een JOTA-weekend georganiseerd. Hilarisch om te zien hoe oudere scouts alles uit de kast halen om een feitelijk nutteloze opdracht uit te voeren. Met een biertje en muziek is het leuk om samen bezig te zijn.  Kortom: Ben je eenmaal ‘geland’ bij Scouting Uitgeest ga je dus nooit meer weg en hou je behalve mooie herinneringen er ook goede vrienden aan over!”

Mensen maken Uitgeest
Martin vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt i.s.m. OSU RTV.