Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Nina van Eerden: “Als ik door de zwemmers vrolijk word begroet begint mijn dag goed!”

Sinds Stichting Zwembad de Zien uitsluitend op vrijwilligers draait is Nina van Eerden (24) nauw betrokken bij het populaire openluchtzwembad in Uitgeest. Sinds dit seizoen is zij Coördinator Toezicht. “Door mijn moeder, destijds ook Coördinator Toezicht, ben ik enthousiast geraakt om hier ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik begon als toezichthouder, maar langzamerhand wilde ik meer taken doen, zoals roosters samenstellen, het opleiden van nieuwe toezichthouders en het lesgeven in BHV.”

Elke zaterdag is Nina te vinden op het zwembadterrein, vooral om de toezichthouders te coördineren, te informeren en les te geven in reddend zwemmen. Doordeweeks houdt zij zich vooral bezig met het maken van roosters zodat er altijd voldoende mensen aanwezig zijn om toezicht te houden op het bad. Ook behoort het werven van toezichthouders tot haar taken en houdt ze het toezichtsplan en -protocol bij.

“Alle vrijwilligers bij Zwembad de Zien zijn onmisbaar,” vertelt Nina. “Van jong tot oud, van de technische ruimte tot aan de rand van het zwembad zijn er altijd taken die gedaan moeten worden. Samen werken we hard om het zwembad operatief te houden voor alle zwemliefhebbers. Hoe fijn is het dat de mogelijkheid er is om op warme dagen een frisse duik te nemen. Elke vrijwilliger vindt het leuk om hier te werken en dat merk je aan de onderlinge familiaire sfeer. Sinds ik ook bij het coördinatie-overleg zit, merk ik dat de oudere garde coördinators het fijn vinden dat er dit jaar twee jongeren bijgekomen zijn. Er waait weer een frisse wind door de organisatie. Door de nieuwe IT- coördinator bijvoorbeeld, is er nu een toegangsbewijzensysteem opgezet!”

Om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen is het belangrijk dat je sociaal aangelegd bent, weet Nina. “Ik ben gestructureerd van aard, wat goed van pas komt bij mijn rooster-werkzaamheden”. Haar verlegenheid is ze inmiddels wel kwijtgeraakt vertelt Nina en staat ze haar mannetje wel. “Bij lastige bezoekers met weerstand moet ik soms streng optreden omdat veiligheid bovenaan staat. De ervaring die ik bij De Zien opdoe kan ik ook toepassen op mijn werkzaamheden als informatieadviseur in de publieke sector, dat is dus mooi meegenomen!”

Op de vraag wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt antwoordt Nina: “Dat ik door de groep vaste zwemmers altijd vrolijk en vriendelijk word begroet, dan begint mijn dag goed! De vreugde van de badgasten die je – zeker op een warme dag – ervaart, neem ik elke keer weer mee naar huis. Op de eerste plaatst moet vrijwilligerswerk leuk zijn, en dat is het!”

Mensen maken Uitgeest
Nina vertelt haar verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. Kijk hier het filmpje.