Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Nelly Dijns (67) houdt als vrijwilliger een oogje in het zeil in de ‘grootste speeltuin van Uitgeest’, zoals de kinderen “Kindervreugd” ook wel noemen.

“Voordat ik in de zomer van 2016 bij de speeltuin toezichthouder werd, had ik eerlijk gezegd geen motivatie om vrijwilligerswerk te doen, maar ik vind het superleuk,” vertelt Nelly enthousiast. “Het sociale contact, de kindjes in de speeltuin…ja dit ‘drukke gedoe’ houdt me lekker bezig,” lacht Nelly. “Elke donderdagochtend buiten de schoolvakanties om spelen de peuters tot vier jaar lekker buiten en wanneer ’s middags de grotere kinderen komen spelen gaat het er soms wat ruiger aan toe en maken ze meer lawaai, maar zolang er niet met zand wordt gegooid gaat alles goed.

De speeltuin is echt een uitje, zowel voor de kinderen als de (groot)ouders. Terwijl de kinderen met elkaar spelen zoeken de volwassen elkaar ook op”. Kortom: het contact is een belangrijk aspect voor iedereen in de speeltuin”. Dit geldt ook zeker voor Nelly. Ze ziet de kinderen elk jaar groter worden en maakt veel moois mee. “Ik kan me verwonderen over hun creativiteit, ik kan om ze lachen omdat ze zo leuk uit de hoek kunnen komen. Tegelijkertijd neem je elk kind serieus wanneer ze met vragen komen. Deze probeer ik dat zo goed mogelijk op hun niveau te beantwoorden. Ontroerend is het soms ook, bijvoorbeeld als een kleintje zomaar onder het speeltoestel in de zandbak in slaap valt…En wanneer kinderen na jaren nog naar me zwaaien en vertellen dat ze nog weten dat ik altijd een lekker stukje appel uitdeelde. Hier word ik nou warm van!  Ja, aan de kinderen en tijdens een praatje met de (groot)ouders merk ik de waardering wel. Dat vind ik erg leuk!

Al kost dit vrijwilligerswerk energie, tegelijkertijd geeft het ook energie. Ik blijf hierdoor alert en versuf niet. “In de wintermaanden mis ik de contacten en de regelmaat en moet ik echt mijn draai weer vinden”.  Geen verwijt maar realiteit: Het werk, dat vroeger betaald gedaan werd, is nu allemaal vrijwilligerswerk geworden. Maar zonder vrijwilligerswerk ligt Nederland plat. Kortom: vrijwilligers zijn altijd en overal nodig. Dus ik zou zeggen: dóen! Het is op de eerste plaats een verrijking voor jezelf!”

Mensen maken Uitgeest
Nelly vertelt haar verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. De documentaire is ook te zien via het Youtube kanaal van OSU RTV.