Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

 “Ik ben geen thuisfluiter”

Jaap Bos (38) voelt zich nauw betrokken bij Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU). Hij is ex-voorzitter en momenteel actief als Arbitragecommissaris, scheidsrechter en manager/speler van de Heren 35+. Niet alleen als kind hockeyde Jaap Bos graag bij MHCU, nog altijd speelt Jaap op zondag graag een wedstrijdje, ook al is hij, na tien jaar voorzitter te zijn geweest, alweer drie jaar scheidsrechters commissaris. 

Het leuke van deze jarenlange betrokkenheid bij de club is dat je de meeste spelers hebt zien opgroeien en ze bij naam kent! Als scheidsrechters commissaris ben ik dus verantwoordelijk voor de arbitrage. Ik plan scheidsrechters in voor competitiewedstrijden maar ook het opleiden van scheidsrechters behoort tot mijn taak”, aldus Jaap. “Onze vereniging is de laatste jaren flink gegroeid. Tijdens een wedstrijddag spelen we soms zes speelrondes per veld en zijn er zeker 20 scheidsrechters nodig. Helaas zijn die niet zomaar voorhanden, zeker nu niet doordat corona de opleiding stil heeft gelegd. Daarom wordt elk MHCU lid vanaf 14 jaar geacht een scheidsrechters-cursus te volgen en zal inzetbaar zijn om wedstrijden te fluiten. Hierbij maken we de inschatting dat niet iedereen daadwerkelijk scheidsrechter wordt, maar gelukkig blijft er altijd wel een pooltje over.
Ook vinden we het waardevol dat ook ouders bereid zijn om te fluiten aangezien de jeugdige scheidsrechters sowieso geen leeftijdsgenoten fluiten. De toekomstige scheidsrechters fluiten al snel de wedstrijd mee, samen met een begeleider die instructies en tips geeft middels een oortje. Ze mogen al direct beslissingen maken en krijgen tegelijkertijd feedback. We steken graag energie in deze aanpak omdat we erin geloven dat dit de meest juiste begeleiding is. Samen met hockeyclub Overbos uit Beverwijk hebben we de Scheidsrechter Plus’ club opgericht. Hierbij leiden leercoaches aankomende scheidsrechters op om de wedstrijden naar een hoger niveau te tillen en op deze manier het verschil tussen bondscheidsrechters en clubscheidsrechters te verkleinen. Het uiteindelijke doel is om clubscheidsrechters een boost te geven naar zelfverzekerheid en meer plezier!”
Om deze vrijwilligersfunctie te kunnen uitoefenen moet je uiteraard over sociale vaardigheden beschikken en kunnen plannen. “Enig inzicht in balsport is ook een vereiste, of dat hockey is of voetbal dat is in de basis hetzelfde. Wat betreft de hockey-spelregels pak je de basis op, door bijvoorbeeld eenvoudigweg te kijken naar het wedstrijdspel.
Op de eerste plaats doe ik dit vrijwilligerswerk omdat ik het leuk vind. Zowel het coördineren als het fluiten, al heb je bij voorbaat al een stempel ‘thuisfluiter’ op je hoofd,” lacht Jaap. “Inmiddels is wel gebleken dat ik dat niet ben. Dit is merkbaar na een wedstrijd, wanneer ik complimenten krijg van zowel de (hogere) jeugd, Dames 1, de coach en ja, zelfs van tegenstanders. Kortom, deze waardering doet me goed. Het is voor iedereen belangrijk wanneer er een eerlijke maar vooral leuke wedstrijd is gespeeld. Qua tijd dat ik aan dit vrijwilligerswerk besteed vind ik ook acceptabel. Het voelt fijn om dit vrijwilligerswerk voor mijn eigen vereniging te kunnen doen!”

Mensen maken Uitgeest
Jaap vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. De documentaire is ook te zien via het Youtube kanaal van OSU RTV.