Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Lezen geeft vrijheid
Sinds 2 jaar werkt Grete Wijte elke zaterdag een dagdeel als vrijwilliger bij het Lees Lokaal, dat gevestigd in het gemeentehuis van Uitgeest. Naast een indrukwekkende boekencollectie worden er ook taallessen gegeven aan anderstaligen en verzorgt Theater Poppekus er regelmatig leuke voorstellingen aan peuters en kleuters aan de hand van een voorleesboek.

Als baliemedewerkster zorgt Grete niet alleen voor de inname en uitgifte van geleende boeken, ook heeft ze een adviserende rol. “Ik vind het op de eerste plaats fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Daarnaast geeft vrijwilligerswerk structuur aan je leven. En houdt het je maatschappelijk actief en scherp,” lacht Grete.

“Een goede kennis van het ABC, het kunnen ordenen en computervaardig zijn wel een pré. Ik stel gerichte vragen om de lezer goed van dienst te kunnen zijn. Goed overleg is daarnaast ook noodzakelijk; met de gemeente, onze bibliothecaris Hennie Boer en/of met de commissies, over bijvoorbeeld het afschrijven van oude boeken en de aanschaf van nieuwe. Deze worden lokaal gekocht bij boekhandel Schuyt. De goed op elkaar afgestemde commissies zorgen dat het boekenbestand op peil blijft”.

Verder helpt Grete ook bij het organiseren van festiviteiten zoals poezie- of tekenwedstrijden. “We besteden ook extra aandacht aan de Libris Prijs of bijvoorbeeld de verjaardag van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast wordt door vrijwilligers van het Leeslokaal op scholen voorgelezen aan peuters en kleuters en er worden boeken uitgeleend aan de hand van thema’s. In Geesterheem staat ook een boekenkast met roulerende boeken. De boeken worden door vrijwilligers bezorgd en opgehaald”.

Het Lees Lokaal heeft veel jeugdleden én oudere leden. “Het middensegment leest in mindere mate een boek,” weet Grete. “Jammer, want een mooi boek tastbaar in handen geeft je vrijheid. Door te lezen kun je je eigen wereld vormen en heerlijk fantaseren”.

Hoe bevalt het Lees Lokaal in het gemeentehuis? Grete: “De toegankelijkheid is zeker verbeterd, maar ik hoop dat het Lees Lokaal snel de sociale functie terug heeft die het hoort te hebben. Dat men weer gezellig aan de leestafel de krant komt lezen of langskomt voor een kopje koffie en gezellig praatje. En het liefst met een goed boek naar huis gaan natuurlijk!”.

Mensen maken Uitgeest
Grete vertelt haar verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. De documentaire is ook te zien via het Youtube kanaal van OSU RTV.