Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Dat nabestaanden mij het vertrouwen geven zie ik als een voorrecht”

Al 17 jaar lang is Gre Tijmes-Berkhout (75) als vrijwilliger actief bij de Rafaëlgroep, onderdeel van de R.K. Parochie in Uitgeest. De Rafaëlgroep is een afscheidswake-groep die 25 jaar geleden is opgericht door o.a. Pastoor Zoon, Greet Appelman, Gonnie Rasch, Nel van Baar en Leny Klaver.

Gre coördineert de Rafaëlgroep, die de families begeleidt tijdens een afscheidswake. Greet Appelman was haar grootste voorbeeld. “Zij raakte me vanwege de rust die zij uitstraalde. Ik hoopte destijds al dat ik dit werk ooit op dezelfde manier zou kunnen doen. Doordat je bij families thuiskomt, ontstaat er vaak snel een vertrouwensband door de vaak mooie gesprekken. Deze bewaar ik in mijn hart. Ik zie het als een voorrecht dat men mij het vertrouwen geeft.” Uiteraard is het beschikken over empathisch vermogen en een luisterend oor wel een pré. Er zijn veel emoties, die we altijd begripvol in goede banen proberen te leiden en ik probeer zoveel mogelijk alle nabestaanden te betrekken en te motiveren om een mooi afscheid te verzorgen. Ik reik hiervoor vele mogelijkheden aan. Je kunt het maar één keer goed doen. Want, als een afscheidswake of uitvaartdienst netjes is verlopen is dat de eerste stap op weg naar verwerking. De kerk heeft mij nooit losgelaten. Als twaalfjarig meisje hielp ik na schooltijd de kerk al met hand- en spandiensten”.

Met alle leden van de Rafaëlgroep heeft Gre goed contact. “Dora Geuke, Leny Klaver, Wim Brugman en Wim Weber en Gre komen eenmaal in de twee maanden bij elkaar voor een evaluatie. “In deze coronaperiode zijn er geen avondwakes, maar assisteert de Rafaëlgroep de priester bij de uitvaartdienst. Wanneer er geen priester beschikbaar is óf op verzoek van de nabestaanden gaat een van onze leden voor. We doen dan precies hetzelfde als bij een avondwake, alleen is het dan een ochtendwake.

Wat de kracht van de Rafaëlgroep is? Juist doordat dit vrijwilligerswerk is dat je vanuit je hart voor een ander doet maakt het puur. Het contact met de nabestaanden en hen bijstaan vind ik het mooiste en blijft heel bijzonder. Ik hoop dit bij leven en welzijn nóg zeventien jaar te kunnen blijven doen. Het geeft me veel voldoening de mensen bij te kunnen staan tijdens de meest kwetsbare periode van hun leven. De dankbaarheid die je nog lang erna ervaart is hartverwarmend!”

Mensen maken Uitgeest
Gre vertelt haar verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. De documentaire is ook  te zien via het Youtube kanaal van OSU RTV.