Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Tijdens het geven van voetbaltraining maak je zelf ook stappen”
Als student commerciële economie aan de HVA leert Mathijs Fictoor (23) kritisch denken, aanpassen en anticiperen. Ook in zijn vrijwilligersfunctie als trainer bij FC Uitgeest komt hem dit goed van pas.

Mathijs Fictoor (23) voetbalt 9 jaar bij FC Uitgeest, werd ook jeugdscheidsrechter en op 16 jarige leeftijd werd hij jeugdtrainer. Daarnaast is hij jaargangcoördinator O15 en hiermee eerste aanspreekpunt voor alle zaken als teamverschuiving, wedstrijdverplaatsing en problemen. Ook helpt hij activiteiten organiseren zoals bijvoorbeeld een boardingtoernooi of een voetbalquiz.

“Het is leuk om met voetbal bezig te zijn. Ik voetbal zelf nog in het vriendenteam senioren. Ook het wedstrijdfluiten houdt mijn conditie goed op peil,” vertelt Mathijs. “Mijn drive is, ongeacht de resultaten, om op een toegankelijke manier de spelers individueel te leren kennen en uiteindelijk het team steeds beter te laten worden. Belangrijk is wel om grenzen aan te geven en goed te onderbouwen waaróm je een bepaalde training geeft en met welk doel. De tijd die ik daarin steek betaalt zich uit is mijn ervaring. Het gaat mij om de vooruitgang en de teamspirit.”

Voor de lockdown gaf Mathijs trainingen op dinsdag en donderdag aan twee jeugdteams . De wedstrijden worden gewoonlijk gespeeld op zaterdag. “JO15-2 is goed bezig en behaalt goede resultaten, JO14-3 stapt over van een half veld naar een heel veld. Met dit team zijn er veel stappen te maken maar dát maakt het juist tot een mooie uitdaging.”

“Al ben ik zelf geen stervoetballer, als je de kennis in huis hebt en je kunt het goed overbrengen dan kom je ver. Door vaak mee te kijken over de schouder van andere trainers en coaches, heb ik veel geleerd. Ik pak elke aangeboden trainingscursus met beide handen aan. Met zo’n kans kun je verder groeien”. Dit jaar is Mathijs voor het eerst jaargangcoördinator. “Ik merk dat naarmate ik ouder word er meer van je gevraagd wordt op organisatorisch gebied. Ik krijgt meer ruimte om ideeën te delen en om plannen uit te voeren. Momenteel sta ik op het punt om via de KNVB een cursus Junioren Trainer te gaan volgen. Ondanks dat je met de spelers bezig bent merk je dat je zelf ook stappen maakt: Communiceren, anticiperen op situaties, het geven van trainingen komen namelijk ook in het dagelijks leven en je werk goed van pas.”

Mensen maken Uitgeest
Mathijs vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSUTV en het Vrijwilligers Informatie Punt.
De documentaire kun je ook kijken via het YouTube kanaal van OSU RTV