Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met molenaar Gerbrand de Vries.

De meeste molens worden door vrijwillige molenaars in werking gesteld. Molenaar Gerbrand de Vries (85) is er één van. Hij werkt als molenaar van Uitgeester molen ‘De Kat’, verbonden aan de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM).

Sinds zijn zesde kwam Gerbrand al in molen ‘De Huisman’ van zijn opa in Zaandijk. Deze molen is later als eerste molen naar de Zaanse Schans verhuisd en omgebouwd van mosterd- tot houtzaagmolen. “Deze molen maakte alle kisten van Verkade” vertelt Gerbrand trots. Ik ambieerde dus ook het molenaarsvak. “Ruim dertig jaar was ik voorzitter bij de SUM, het huidige SUAM, maar sinds 2003 heb ik dat stokje overgedragen.” Momenteel houdt Gerbrand samen met Jan Poland (76) ‘De Kat’ draaiende. Ook zorgen zij dat het nodige onderhoud wordt gedaan door de juiste vaklui.
“Als molenaar moet je geen hoogtevrees hebben, niet te lui zijn om de molen te kruien en goede contacten onderhouden met de juiste instanties zoals de Provincie, gemeente en rijksdienst. Een dag geen wind is een dag niet gedraaid. Wat is er mooier dan een draaiende molen op de wind in dit mooie Hollandse landschap?” aldus Gerbrand.

Er worden nog steeds mensen opgeleid tot molenaar, want zonder hen zouden de molens stil staan. Interesse? Kijk dan op vrijwilligemolenaars.nl voor informatie over de opleiding.

(Foto en tekst Anita Webbe)