Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Neem de tijd, pak een kano en…geniet!”
Ooit een dagje per kano het water op geweest? Rianne Pluim, vrijwilliger bij Kanovereniging Uitgeest raadt het zeker aan. Na een instapavond en een basiscursus, nu zes jaar geleden, was ze verk(n)ocht…

“Als schipperskleindochter heb ik iets met water. Het voordeel van kanovaren is, dat je deze sport het hele jaar kunt beoefenen. Nederland is een kanoparadijs bij uitstek. Wanneer je onder het viaduct van de A9 het Uitgeestermeer op vaart dan ligt de wereld open en ben je een met de natuur. Dan voel ik niets dan vrijheid. Bij terugkomst heb ik het gevoel alsof ik op minivakantie bent geweest! Met elkaar onderdeel zijn van de vereniging daar draait het om.
Elke inzet voor de vereniging is belangrijk hoe groot of hoe klein. Zoals het woord ‘vereniging al zegt: dat doe je samen. Behalve het peddelen zijn er ook andere zaken die je met elkaar moet oppakken. Ik wilde graag meer voor de vereniging doen. Ik breng het plezier dat ik beleef met kanovaren graag over op anderen. Daarnaast streef ik ernaar dat iedereen het naar zijn zin heeft bij onze vereniging”. Om in watertermen te blijven: Rianne blijkt net als een octopus met tentakels: ze ziet alles en pak allerlei taken op die nodig zijn. Van helpen schoonmaken en kantinediensten draaien tot het organiseren en coördineren van kanotochten en andere activiteiten.
Ook is ze een echte motivator als het gaat om het water ontdekken. “Ik luister naar wat de wensen zijn van onze 110 leden. De een wil individueel de ander groepsgewijs een mooie tocht maken, al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld een lange route door rivieren en kanalen. Een ander groepje wil de branding van de zee bedwingen en ziet zeehondjes langs zwemmen. Er is veel mogelijk! We hebben geregeld een clinic in zwembad De Hoornse Vaart, waar we oefenen op technieken als peddelen, eskimoteren en om zelfstandig vanuit het water de kano in te klimmen. De clubavonden kondig ik aan via de website, met de ene keer een lezing, de andere keer een knoop- of filmavond. Altijd heel gezellig, waarbij we tegelijkertijd ook onze avontuurlijke ervaringen met elkaar delen. Dan zorg ik als gastvrouw uiteraard voor een hapje en een drankje! Zo houden we de kanovereniging lekker actief. De klok is weer vooruit dus dat wordt weer genieten deze zomer!”
Dit jaar bestaat Kanovereniging Uitgeest 35 jaar. Op 22 juni organiseert de vereniging een gezellige feestdag met diverse workshops zoals eskimoteren, kajakyoga en peddeltechnieken. Het belooft een gezellige dag te worden met een vaartochtje, muziek, gezellig eten en…een rondleiding van buurman Arie Zonjee in de Stokkenfabriek.