Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Sjaak Brasser.

“Draaiboek ICGT kan ik wel dromen”
Achter de schermen van het ICGT zijn veel vrijwilligers actief. Sjaak Brasser (73) is daar één van. Al twaalf jaar zit hij al in de organisatie, voornamelijk m.b.t. divers technisch onderhoud.

Sinds 2010 zit Sjaak in de ‘Organisatie Algemene Zaken. Het ICGT draaiboek kent hij uit zijn hoofd. “Het is puur teamwork waar we op draaien! Voorafgaand aan het ICGT ben ik nauw betrokken bij de voorbereidingen dat begint met de evaluatie van het vorige toernooi, gevolgd door het coördineren van de materialen die nodig zijn het toernooi en de opbouw.”

Gedurende het evenement is Sjaak wel 140 uur aanwezig en lig soms om 02.00 uur pas in bed, om ’s morgens vroeg alweer op het veld te staan. Na afloop moet er natuurlijk opgeruimd en afgebroken worden. “Ik vind het heerlijk om lekker buiten onder de mensen te zijn en voor alle faciliteiten zorg te dragen. Als vrijwilliger doe je de werkzaamheden waar je bedreven in bent. Verder moet je doortastend en flexibel zijn. Voor het hele team worden gratis muntjes uitgedeeld en wordt er een vrijwilligersavond georganiseerd, maar daar is het mij niet om te doen.” De harde kern wordt ouder en maakt langzamerhand plaats voor jongeren. “Dit is een positieve ontwikkeling! Immers, zonder vrijwilligers bestaat er geen ICGT. Als alles weer achter de rug is zeggen we moe maar voldaan tegen elkaar: Wat wás het weer leuk he!”

Tekst en foto: Anita Webbe