Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Ik heb het nog nooit gedaan, denk wel dat ik het kan!”

Dit is niet alleen het motto van Pippi Langkous, maar ook van Paula Twaalfhoven-Vonk. Zij is vrijwilligster als bestuurslid bij de Historische Vereniging Oud-Uitgeest. Deze is opgericht in 1980 en is gevestigd in het Regthuys aan Kerkbuurt 3. Het doel van het bestuur is om de belangstelling voor en de studie van Uitgeest te stimuleren, historische gegevens vast te leggen en te behouden.

“Ik was al jarenlang lid van de vereniging, toen ik door voorzitter Nel Tromp werd gevraagd of ik in het bestuur wilde komen. Sinds drie jaar ben ik secretaris, wat ik erg leuk vind om te doen.
Ik verzorg de ingekomen post en breng deze rond, leg vergaderingen en agenda’s vast en notuleer. Ook ben ik tussenpersoon voor de andere (20) vrijwilligers, die ook ieder hun specialiteiten hebben. Zoals iemand die de oudheid en de lokale geschiedenis heeft bestudeerd, een ander heef het oudhollands lezen eigen gemaakt. Weer een ander doet stamboomonderzoek. We hebben zelfs een hobby-archeoloog in ons midden (we zoeken er nog een!) Ook worden er artikelen geschreven en leesmateriaal zoals ‘De Hutgheest’ rondgebracht.

Extra leuk zijn de Sinterklaasintochten. Met Pieten hangend uit het raam van het Regthuys die de menigte toezwaaien ontstaat direct een chaotische gezellige drukte. Voor de rest van het jaar wordt het Regthuys benut voor vergaderingen en wordt er wekelijks een aantal uren gewerkt aan de oudheid van Uitgeest. Momenteel zijn we druk bezig om onze Beeldbank opnieuw te inventariseren. Daar staan maar liefst 16869 foto’s in. Door een vrijwilliger wordt gecontroleerd of alle fotonummers nog kloppen. Nieuw aangeleverde foto’s die nog niet in ons bestand voorkomen worden gedigitaliseerd en toegevoegd aan de Beeldbank. Verder kan iedereen van maandag 13.30 tot 15.30 uur (liefst op afspraak) langskomen voor informatie.
Kortom: Met een leuke groep mensen zetten we onze schouders eronder en borduren voort op het werk van onze voorgangers”.
Paula volgde computerlessen en verdiepte zich in de geschiedenis van haar dorp. “Hier en daar heb ik zelfs een kleine aanvulling kunnen doen,” vertelt ze trots. “Zeg dus nooit dat je iets niet kunt, je kunt alles leren”.

Als geboren en getogen Uitgeester is Paula zeer geïnteresseerd in de lokale geschiedenis. “Hoe hebben onze voorouders hier geleefd en wat is het verhaal achter een bepaald gebouw en/of gevel dat in originele staat behouden is gebleven? Mooi dat er zoveel mogelijk geprobeerd wordt om de herkenbare, karakteristieke uitstraling van Uitgeest te behouden. Daarbij geeft het mij in ieder geval ook een goed gevoel dat ik een steentje kan bijdragen aan het bewaren van de dorpse geschiedenis!”