Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Ton Rumphorst ‘zaagt mee op de wind’ tijdens interactieve theaterwandeling

Na een oproep van improvisatietheater ‘Schot in de Roos’ besluit Ton Rumphorst (57) mee te doen als een van de ‘Cornelissen’ en mee te helpen met decoropbouw. Op 15 en 16 juni 2024 vertelt Uitgeest namelijk door middel van een interactieve theaterwandeling ‘Zagen op de Wind’ het verhaal van Cornelis Corneliszoon, de uitvinder van de krukas in molens.

“Door al eerder met improvisatietheater in aanraking te zijn geweest (pastoor Van der Loos) raakte ik gefascineerd. Dit is echter door de coronamaatregelen een stille dood gestorven.  Het samenwerken met een leuke groep mensen is daar zeker een drijfveer in. Dus deze nieuwe kans met zagen op de Wind heb ik met beide handen aangepakt”. Behalve Ton spelen meer ‘acteurs’ de rol van Cornelis. “Het is een uitdaging dat de toeschouwers continue herkenning en eenheid zien in de verschillende personen die Cornelis (maar ook zijn vrouw Trijntje) spelen op meerdere locaties gedurende de theaterwandeling”.

Ton werkt ook mee aan het decor voor de theaterwandeling. “Het idee is om de route vanaf de Zwaan tot aan het Erfgoedpark ‘De Hoop’ een uitstraling te geven van een paar eeuwen geleden.
Dus zullen boomstammen en gezaagde planken niet ontbreken,” lacht hij. Het meedoen vindt hij ook leerzaam. “Wat het acteren betreft leer je om snel te schakelen en adrem te kunnen antwoorden, waarbij je lichaamstaal gebruikt om je teksten te versterken.
Ook qua meedenken voor het decor vind ik het een leuke uitdaging om zoveel mogelijk bewoners van de Sluisbuurt en de Lagendijk te betrekken om zo de theaterwandeling tot een onvergetelijk succes te maken voor heel Uitgeest.
Onder het motto ‘door Uitgeesters voor Uitgeesters’ stimuleert het mij enorm om iets te doen in Uitgeest, zodat het geen slaapdorp gaat worden. Er worden al veel leuke evenementen georganiseerd maar er kan altijd iets bij. Een leuke tijd te hebben met elkaar gedurende repetities en de uitvoering, daar gaat het mij om. Mijn specifieke inbreng sneeuwt onder in het grote geheel van deelnemers, vrijwilligers, regie en de medewerking van vele personen, verenigingen en bedrijven uit Uitgeest en omstreken. Maar juist die saamhorigheid, niet alleen in de groep tijdens de repetities maar ook daarbuiten, maakt het geheel tot een mooie ervaring waar ik trots op ben!

Bij het improvisatietheater is voor iedereen plaats. Daarom wil ik iedereen aanraden om mee te doen of mee te denken.Zagen op de Wind’ is een onderdeel uit de geschiedenis van het dorp. Zijn uitvinding heeft een grote impuls gegeven aan de ontwikkeling van Nederland en toch is Cornelis Corneliszoon in onze ogen iets ondergewaardeerd. Mooi dat we op deze wijze hier weer meer bekendheid aan kunnen geven aan iets wat ons allemaal verbindt en een sfeer ontstaat waarbij  iedereen zich prettig voelt.
Sowieso geldt dit voor elke vorm van vrijwilligerswerk: Probeer bij jezelf uit te vinden waar je jezelf prettig bij voelt en probeer dit uit te dragen zodat anderen hiervan kunnen genieten of gebruik van kunnen maken. Iedereen kan dit doen op zijn eigen wijze en volgens eigen interesses”.