Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Laura Langendijk: Gedreven duizendpoot bij Unitas Uitgeest

Bij gymnastiekvereniging Unitas Uitgeest, een vereniging ruim 200 leden, drukt oud-turnster Laura Langendijk (31), als bestuurslid en als hoofdtrainster haar stempel op de vereniging. Laura IS Unitas, wordt er vaak gezegd.

De verantwoordelijkheden van Laura reiken verder dan de sportzaal. Ze heeft haar sporen verdiend in het bestuur en zet zich al 12 jaar in voor de groei en bloei van Unitas.
Laura’s veelzijdige takenpakket groeide, mede door haar betrokkenheid bij onderlinge wedstrijden en diverse sponsoracties zoals de Grote Clubactie.

Als bestuurslid en hoofdtrainster ontpopt Laura zich als een spil in het web. Ze coördineert onderlinge wedstrijden, onderhoudt contact met de buurtsportcoach en coacht trainsters. “Veel beslissingen komen bij mij op mijn bordje. Soms kan ik  niet eens bedenken wat ik allemaal doe en ben er niet altijd bewust van dat het een taak is…het moet gewoon gebeuren. In coronatijd hebben we bijvoorbeeld veel lessen naar buiten kunnen verplaatsen. Als alles goed loopt en de materialen zijn op orde, dan brengt dat vele blije gezichten; zowel bij leden, trainers als ouders. Mooi om hier deel van uit te maken!”

Vrijwilligerswerk brengt uitdagingen met zich mee, maar voor Laura is de voldoening haar drijfveer, “zoals een succesvolle aanvraag doen bij Blijer Uitgeest waardoor we nieuwe materialen tot onze beschikking hebben. Ook fijn dat we mochten meedenken met de gemeente qua overgang naar de nieuwe sportzaal. Dat zijn de kleine successen waar ik trots op ben.”
Behalve sportieve ontwikkelingen is Laura door dit vrijwilligerswerk ook persoonlijk gegroeid: “Bestuurstechnisch denk ik dat ik beter geworden in het communiceren door woorden beter te kiezen om kort en duidelijk iets over te brengen”.

Unitas zonder vrijwilligers? “Ondenkbaar” zegt Laura stellig, “je hebt ze altijd nodig, hoe klein een taak ook is. Bijvoorbeeld als er iets opgehaald of gerepareerd moet worden of dat ouders helpen met opruimen na de training. Ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Iedereen doet het op de best mogelijke manier die bij Unitas en de trainers past.”

Laura’s inspiratiebron is Ans Pieters, voormalige drijvende kracht binnen Unitas: “Doordat ik zag hoe Ans zich gedreven inzette, besloot ik om haar idealen met veel toewijding voort te zetten.

Als hoofdtrainster en oud-turnster integreert Laura haar persoonlijke ervaringen in haar lessen en benadrukt het belang van doorzettingsvermogen: “Qua lesgeven staat het plezier bovenaan. Ondanks dat het hard werken is waarbij taken of oefeningen moeten worden gedaan die minder leuk zijn, maar dat niet opgeven hen wel verder brengt. Je begint ergens aan, je gaat ervoor, je werkt hard je geeft niet op. Ja, met elkaar doen we er alles aan om te zorgen dat Unitas zo sterk en zo groot mogelijk blijft. Dat is het doel waar we als vereniging voor gaan. Als tijdens onderlinge wedstrijden en zelfs op landelijk niveau het podium gevuld is met Unitas dan is dat onze ultieme bekroning op alle inzet.”