Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Niek de Bruin: “Nu is het mijn tijd”

Korfbal is meer dan een sport voor Niek de Bruin, een gepassioneerde 22-jarige korfballer en enthousiast vrijwilliger bij K.V. Stormvogels in Uitgeest, die dit jaar het 60-jarige jubileum viert. Niek begon al op jonge leeftijd met korfballen en heeft inmiddels 16 jaar ervaring op het veld. Maar zijn betrokkenheid gaat verder dan het spelen van wedstrijden. Hij deelt zijn passie met anderen door training te geven aan een jeugdteam. Hij is ook sinds een half jaar voorzitter van de jeugdcommissie en recentelijk toegetreden tot het bestuur van de vereniging.

“Korfbal is een snelle sport. Het leuke is dat een team bestaat uit mannen en vrouwen. In het spel heb je elkaar echt nodig om te kunnen scoren. Teamwork is dus heel belangrijk,” vertelt Niek. “Vijf jaar geleden begon ik met training te geven aan de F’jes. Inmiddels zitten zij in team C2, dat ik samen met Jinke coach. Wanneer we een goede training hebben gedraaid, word ik daar super gelukkig van. Vooral om te zien dat er vooruitgang in zit. Ja, we zijn enorm trots op ‘ons’ team.”

Niek’s toewijding aan de jeugd is niet alleen gebaseerd op zijn liefde voor de sport, maar ook op zijn ervaring als docent van groep 6 op een basisschool. Hij ziet korfbal als een kans om kinderen op een creatieve manier iets te leren en omgekeerd leert hij ook van de trainingen.

Niek benadrukt dat zijn vrijwilligerswerk bij Stormvogels hem heeft geholpen om beter te plannen en organiseren. “Om zaken goed voor te bereiden en op tijd af te hebben maken we gebruik van een organisatiekalender. Dat werpt zichtbaar zijn vruchten af.”

Zijn inzet voor de club lijkt grenzeloos. Sinds kort besteedt hij ook tijd aan bestuurlijke taken. “We vergaderen zo’n twee keer per maand. Al met al gaat er dus veel tijd in zitten, maar dit is het allemaal waard. Ik vind het fijn om mee te denken en inspraak te hebben.”

Niek heeft warme herinneringen aan evenementen georganiseerd door de Jeugdcommissie en wilde graag bijdragen aan het organiseren van activiteiten zoals Halloweenavond, het Kerstgala en gourmetavond. “Kamp is het hoogtepunt van het jaar. Die organiseren we altijd na de laatste wedstrijd voor de zomervakantie. Niet alleen word ik gelukkig van een goede training, ook wanneer ik na zo’n evenement of teamuitje positieve reacties krijg en iedereen met een lach kan terugkijken op een teamuitje. Dan denk ik: missie geslaagd!”

Niek benadrukt de diepe band die hij met K.V. Stormvogels heeft. “Ja, mijn hart ligt bij KV Stormvogels. Dit is eigenlijk met de paplepel ingegoten. Zowel mijn ouders als mijn opa en oma hebben elkaar hier leren kennen en altijd wel een bijdrage geleverd aan deze club. Mijn familie heeft niet echt het stokje overgedragen, maar op lange termijn eigenlijk wel. Nu is het mijn tijd!”

K.V. Stormvogels is een bescheiden club met zo’n 100 leden en zes teams. Toch gedijt de vereniging dankzij vrijwilligers zoals Niek. “Zonder vrijwilligers zijn we als club nergens. Het spreekwoord ‘vele handen maken licht werk’ is bij Stormvogels zeker van toepassing en dat past helemaal bij onze saamhorige club met als motto: één club, één taak. Bij interesse in korfbal raad ik iedereen hierbij aan om eens vrijblijvend en gratis mee te trainen!”