Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Een klein gebaar, maakt al een groot verschil” – Billy Meintjes
Billy Meintjes (19) doet mee aan het ‘Maatjesproject’ van het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest.
“Mijn rol als maatje draait om het bieden van gezelschap en ondersteuning aan een oudere dame van 87 jaar die slecht ter been is. Het eerste bezoek in mei klikte meteen goed. Ze heeft familie in Brabant, maar voelt zich soms eenzaam omdat ze verder weg wonen. Dus ga ik eens per week bij haar langs. Niet om spelletjes te doen, want daar houdt ze niet van.
We drinken samen een kopje thee en praten over van alles; niet alleen over wat haar bezighoudt, maar ze is ook oprecht geïnteresseerd in mijn leven en wat mij bezighoudt. Kortom: door deze gesprekken beseffen we beiden wat een generatiekloof inhoudt en krijg ik te horen dat er nog heel wat op mijn pad zal komen”, lacht Billy.

“Ik stel vaak voor om samen boodschappen te doen, maar ze wil dat eigenlijk niet. Ze waardeert het echt als ik langskom voor de gezelligheid en niet om mij aan het werk te zetten. Het gaat dus meer om het menselijke contact dan om praktische hulp. Wel zijn we een keer gaan lunchen in de buurt, iets dat niet vaak mogelijk is door haar diabetes. Ook bak ik soms wat lekkers en breng dat voor haar mee. Dan zie ik haar genieten. Ik merkte dat ze last had van fruitvliegjes dus heb ik laatst een fruitvliegjesval voor haar meegenomen. Dit alles doet haar goed. Het is echt heel dankbaar werk. Toen ze merkte dat ze op me kon rekenen, kreeg ze zelfs tranen in haar ogen. Het is hartverwarmend om te weten dat ik iemand kan helpen en een positieve invloed kan hebben in iemands leven.
Ik overweeg om geneeskunde te gaan studeren. Vrijwilligerswerk staat niet alleen goed voor mijn cv, maar het is ook een waardevolle voorbereiding op een carrière in de zorg, waar empathie en persoonlijk contact uiteraard ook heel belangrijke eigenschappen zijn die daarbij horen.
Ik hoop dat dit interview anderen zal inspireren om ook vrijwilligerswerk te doen, zelfs als je geen ervaring hebt. Het is een geweldige manier om iets te kunnen betekenen voor een ander en het geeft je ook persoonlijke voldoening. Kleine gebaren kunnen al een groot verschil maken. En: het is oké om uit je comfortzone te stappen.
Daarmee bedoel ik: verdiep je als jongere ook eens in de oudere medemens. Je zult zien dat het niet alleen voor anderen fijn (en leerzaam) is, maar ook voor jezelf.”