Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

‘Nooit uitgeleerd op de tuin’
Jan Laarhoven (62) maakt deel uit van het bestuur van de Volkstuinvereniging Aan de Dije in Uitgeest en draagt zorg voor het complex en materiaal van de vereniging.

Het in 1974 opgerichte complex in West-Uitgeest, dat altijd een agrarisch karakter heeft gehad, is na de realisatie van ‘De Koog’ een volkstuinencomplex geworden. De volkstuinenvereniging ligt aan het Castricummerweggetje en is omsloten door de Koog, het fietspad naar Castricum en de sloot ‘De Dije’, onderdeel van het Oer-IJ, met daarachter weilanden en de eendenkooi.

“We hebben zo’n 80 leden en 62 tuinen die in een aantal gevallen zijn gedeeld. Afhankelijk van de grootte varieert het aantal volkstuinen tussen de 100 tot 200 m2. Op de tuin mag iedereen zelf bepalen wat hij of zij verbouwt. Dit varieert o.a. van sla, aardappelen, rode bieten, andijvie, wortelen, uien tot paksoi en bloemen,” aldus Jan.
“Het verbouwen van gewassen is nog altijd in ontwikkeling. Ten opzichte van vroeger worden nu steeds meer andere gewassen geteeld. Dat komt door het steeds warmer wordende klimaat, maar ook hebben we tuinders met andere achtergronden of andere behoeften. Vorig jaar heb ik verschillende tomatenrassen geprobeerd, erg leuk om te doen. Veel tuinders verbouwen verschillende aardbeienrassen, met succes en héél smaakvol!”

De taak van Jan is om samen met de andere vijf bestuursleden de club in goede banen te leiden. “Ik zorg voor het nodigde gereedschap zodat we gezamenlijk het complex goed kunnen onderhouden. Ook zorgen we ervoor dat het tuinhuisje op orde blijft. Naast enkele bestuurlijke taken is dit voor mij goed te combineren.
Ik vind het fijn om op de tuin te zijn. Dat iedereen op deze mooie plek in vrijheid kan genieten van zijn/haar tuin vind ik het belangrijkst. Ik probeer iedereen bij alle werkzaamheden te betrekken en ook zijn altijd bereid om elkaar te helpen. Het leukste van dit vrijwilligerswerk is dat we regelmatig op zaterdag corvee hebben. De saamhorigheid tussen de leden, die allemaal dezelfde hobby delen en samen een klus klaren, is dan extra goed zichtbaar. Als vanzelf leren zij elkaar intussen ook beter kennen. Dat is mooi om te zien. Tegelijkertijd wordt ook de kennis met elkaar gedeeld. Er zijn altijd wel zaken die ik voor de eerste keer hoor.

Kortom: je bent gewoonweg nooit uitgeleerd op de tuin. Behalve dat je ervan leert, ben je ook nog eens actief, sociaal en gezond bezig in de buitenlucht”.
Zo blijkt maar weer: Het spreekwoordelijke ‘wie zaait…die oogst’ geldt niet alleen voor de opbrengst uit de tuin!’