Vrijwilliger in beeld

Vrijwilliger in beeld

Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest een vrijwilliger aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Eline Vonk.

Eline Vonk (20) werkt sinds augustus 2017 als vrijwilliger voor ‘Taalcoach’. Samen met ‘anderstaligen’ oefent zij de Nederlandse taal op een leuke en laagdrempelige manier. “Het is mooi om iemands kansen te vergroten in de Nederlandse samenleving,” vertelt Eline. “Vluchtelingen komen hier namelijk vaak met bijna niets en als ik me dan voorstel hoe lastig het moet zijn om hier een nieuw leven op te bouwen, dan help ik graag om ze een beetje wegwijs te maken onze samenleving. Meedoen in de samenleving begint met taal. Om de taal te kunnen spreken heb je andere mensen nodig, daarom is dit vrijwilligerswerk belangrijk!”

Om vol zelfvertrouwen als taalvrijwilliger aan de slag te gaan worden er door de organisatie verschillende trainingen en workshops gegeven: over het inburgeringstraject, de cultuurverschillen en hoe hiermee om te gaan. Eline: ‘Wanneer je ervoor open staat om van elkaar te leren en elkaars wereld te begrijpen, zijn er geen specifieke andere vaardigheden meer nodig. Het vrijwilligerswerk zorgt voor voldoening: Het is fijn om iemand verder te helpen en soms ontstaat er een mooie vriendschap. Daarbij is het ook nog eens een mooie aanvulling op je cv. De verschillen tussen de culturen kunnen soms enorm groot zijn en daar komen ook bijzondere ervaringen uit voort. Het proeven van bijzondere gerechten, het leren van nieuwe spelletjes en het luisteren naar bijzondere levensverhalen zijn voor mij allemaal bijzondere ervaringen.”

(Foto en tekst: Anita Webbe)