Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“De zorg voor het Hertenpark doen we met elkaar!”
Aart van Oostveen (68) voelt zich helemaal op zijn plek als beheerder van Hertenpark Uitgeest, dat sinds 1964 een stichting is en draait op louter vrijwilligers. “Een lucky shot” zoals hij het zelf noemt, oftewel: “een uit de hand gelopen hobby.”

In de wandelgangen wordt Aart ook wel ‘pluimgraaf’ genoemd. “Dat houden we er gewoon in,” lacht hij. Als beheerder draagt Aart de algehele zorg en in het in stand houden van het halve hectare grote hertenpark langs de Geesterweg. Het welzijn en de gezondheid van de dieren heeft hij hoog in het vaandel en is dan ook dagelijks te vinden op het hertenpark. ”Er is altijd wel wat te doen en het is nooit saai. Hoeven krabben, aanschaf van voer, het aankopen of herplaatsen van dieren of het zorgen voor een ziek dier. “Uiteraard doe en kan ik niet alles alleen,” benadrukt Aart. “We hebben een enthousiaste groep van twintig vrijwilligers. Deze groep volgt volgens een vast verzorgingsschema en een roulerend rooster met behulp van een groepsapp diverse taken uit, zoals uitmesten, schoonspuiten en voeren. Dit moet zeven dagen per week gebeuren, uiteraard ook tijdens de vakanties”.

Tijdens zijn 45-jarige loopbaan als politieagent heeft Aart naar eigen zeggen altijd al vrijwilligerswerk gedaan. “Voor het Recreatieschap Dorregeest beheer ik al 20 jaar de natuurbegrazing met Schotse Hooglanders en een schapenkudde. Op het moment dat schapen lammeren neem ik ze mee naar huis om bij mij in de schuur af te lammeren. Zes weken later breng ik ze weer terug. Daarnaast zorg ik dat de wandelpaden op locatie Dorregeest begaanbaar blijven.
Door mijn functie bij de politie ben ik vaak verhuisd. Door vrijwilligerswerk te doen in de plaats waar je werkt krijg je sneller binding met de plaats en aansluiting met bewoners. Nu woon ik al 30 jaar in Uitgeest. Ook na mijn pensioen wilde ik graag iets betekenen voor dit dorp.

Toen ik werd gevraagd om beheerder van het hertenpark te worden kwam ik al snel tot de conclusie dat deze rol me op het lijf geschreven is, aangezien ik als boerenzoon en door de jaren heen de nodige diergeneeskundige kennis heb opgedaan. Daarbij maakt juist het dagelijks contact met zowel mens als dier deze vrijwilligersfunctie zo leuk.
Mede dankzij donaties van de lokale middenstand en de fantastische groep vrijwilligers is Hertenpark Uitgeest weer gezond en helemaal opgebloeid. Er lopen weer jonge dieren, er zijn dieren aangekocht en/of herplaatst, we hebben we de kippen weer laten broeden en is het terrein heringericht.
Drie generaties staan regelmatig aan het hek, zo leuk! Ook de openingsdagen worden altijd druk bezocht. Wij als hertenpark en ook de dieren merken dat het hertenpark op handen gedragen wordt. We krijgen veel waardering van dorpsgenoten en voor de dieren wordt vaak wat lekkers meegenomen. Al die positiviteit geeft mij veel voldoening”.

Nieuwe instroom van vrijwilligers is altijd welkom. Je wordt intern opgeleid zodat je uiteindelijk zelfstandig kunt werken op het hertenpark.