Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Peter de Witte: “Ik beschouw het vrijwilligerswerk bij Fotoclub Uitgeest niet als werk.”

Peter de Witte (53) is sinds een aantal jaren voorzitter van Fotoclub Uitgeest. Samen met het bestuur zorgt hij voor allerlei zaken binnen de club, zoals de opzet, de insteek van de club en wordt het programma voor het komende jaar besproken. “Afgelopen jaar hebben we daar mooie stappen in gezet. Door dit vrijwilligerswerk heb ik geleerd om zaken praktisch te organiseren. Ik ben van de grote lijnen. De details vind ik soms wat lastiger, maar dat moet wél. Ik ben redelijk stressbestendig, wat vaak rust brengt in het geheel.

We hebben een leuke club van meestal 25 fotografen. We kunnen goed door een deur, waardoor veranderingen ook goed doorgezet kunnen worden. De verandering die we afgelopen jaar intern hebben ingezet is om meer proactief bezig te zijn met andere werkvormen. Iedereen is daar enthousiast in meegegaan.

Peter beschouwt zijn taak bij Fotoclub Uitgeest niet als vrijwilligersWERK. “Fotografie is sowieso mijn hobby en steek er graag tijd in om mijn kennis te delen met de leden van de club. Het leukste is de interactie met elkaar, maar ook als tegengewicht voor het dagelijks werk dat ik doe is dit specifieke vrijwilligerswerk voor mij belangrijk. Mijn dagelijkse baan bestaat uit veel denkwerk, het is dan mooi om creatief bezig te kunnen zijn. Verder krijg ik veel inspiratie en energie van de clubleden. Ik heb hier al een aantal vriendschappen aan overgehouden. Ook biedt dit vrijwilligerswerk mogelijkheden om leuke dingen te doen met fotografie die individueel lastig te realiseren zijn, zoals bijvoorbeeld de tentoonstelling gemaakt tijdens OVER en UITgeest.”

Zelf fotografeert Peter het liefst gewone mensen op straat. “Ik probeer onbevangen blikken en mooie, vreemde of grappige situaties vast te leggen. Mensen zijn een dankbaar onderwerp om te fotograferen.
Tijdens de kunstroute afgelopen jaar hadden we een expositie in de kerk, met als thema de oorlog in Oekraïne. Een groot aantal leden was creatief aan de gang gegaan met de kleuren blauw en geel. Tijdens de expositie kwamen ook een aantal Oekraïense vluchtelingen kijken, niet wetende dat dit er was. Deze mensen waren tot tranen ontroerd omdat wij er op deze manier aandacht aan hadden besteed. Een heel mooi moment!”

Peter vindt het niet meer dan normaal dat je binnen je eigen mogelijkheden inzet voor een ander. “Zonder vrijwilligerswerk zou de wereld trouwens een stuk saaier en ongemakkelijker zijn…Binnen onze club draagt iedereen zijn/haar steentje bij. Van het doen van de financiën tot het zorgen voor koffie en het klaarzetten van de stoelen. Met dit interview wil ik vooral vertellen hoe leuk het is om iets op te bouwen of iemand verder te helpen zonder dat daar meteen iets tegenover hoeft te staan. Zonder verplichting iets doen voor een ander is erg fijn. Ik hoop dat ik dat aan mijn kinderen kan doorgeven!”

De portretten die gemaakt zijn door de Fotoclub tijdens OVER&Uitgeest worden vanaf woensdag 19 oktober geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis.