Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Wie goed doet, goed ontmoet”
Wil Vet (77) is als vrijwilliger ‘Uitgeester Maatjes’ bij Vrijwilligers Informatie Punt. Ook kun je haar tegenkomen achter de balie bij het Leeslokaal waar zij eens per twee weken actief is.

“Ik heb tijd wat ik graag benut om, wat binnen mijn mogelijkheden ligt, iets voor een ander te kunnen betekenen. Niet alleen vanuit mijn sociaal maatschappelijk werk in het verleden maar ook persoonlijk vind ik dat belangrijk. Ik ga graag met mensen om en daarnaast lees ik graag boeken. Hoe mooi is het om dit te kunnen combineren in mijn dagelijks leven?

Als ‘Uitgeester Maatje’ is Wil via het Vrijwilligers Informatie Punt aanspreekpunt voor een 86-jarige dame. Zij is na een heupoperatie en een verhuizing vanuit Den Helder naar Uitgeest min of meer ‘ontworteld’ is geraakt. “Ze hoort niet goed en heeft weinig interesse om zelf nog iets te ondernemen. Door een positieve instelling en door met haar iets te ondernemen probeer ik haar weer op het juiste spoor te zetten. We wandelen samen, doen een boodschap en eten eens een ijsje. Ze vindt de belangstelling fijn. Ook bezoekt ze twee keer per week Thuisbij, waar ze graag de krant leest en een spelletje Rummikub speelt, dat ik haar geleerd heb. Trots en blij als ze dan is omdat ze het zo goed kan! Samen pakken we daar ook de duofiets, dan zie ik haar genieten. Door dit alles ontstaat er een vertrouwensband en komen langzaam de verhalen los. Voornamelijk herinneringen over het verleden dat ze mist. Mijn bezoek betekent veel voor haar en elke week kijkt ze uit naar mijn komst. Dat doet me goed.”

Wil is naar eigen zeggen altijd al sociaal-maatschappelijk actief geweest. “Ik was o.a. seniorenvoorlichter. Nadat ik in 2011 stopte met werken bij de sociale dienst in Heemskerk, ben ik als vrijwilliger taalles gaan geven aan buitenlandse vrouwen en assisteerde ik bij de Dierenambulance. Graag zou ik ook iets voor de Vogelopvang willen betekenen, omdat de puurheid van dieren me raakt of Humanitas.

Het voortbestaan van veel organisaties in Uitgeest hangt niet alleen af van vrijwilligers, maar ook grotendeels van de politieke kleur. Ik zou de betreffende wethouder graag willen uitnodigen om zich wat meer te verdiepen. Organisaties blijf intussen vooral roepen om vrijwilligers, al is het lastig: Ouderen hebben meer tijd en jongeren hebben hun werk. Tegen de laatste groep wil ik toch zeggen: benut je talenten en doe ook iets voor een ander. Wie goed doet goed ontmoet…daar geloof ik ‘heilig’ in!”

Ook een Uitgeestermaatje worden? Lees hier onze vacatures of neem contact op met Sigrid Wijsman: s.wijsman@vipuitgeest.nl/ 0648500912