Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Een bijzonder plaatsje in iemands leven…
 “In de Libelle kwam ik een stukje tegen over Home-Start. Ik heb contact gezocht, een gesprek gehad en ben de training gaan volgen! Dat is nu zo’n 7 jaar geleden”

Eline Schong, 54  jaar en moeder van 3 jongens, werkt als vrijwilliger bij Home-Start, een onderdeel van Humanitas. Ze gaat op huisbezoek en biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders (ook in Corona-tijd!). De vraag van de ouder staat daarbij centraal. De drempel is laag, een verwijzing is niet nodig

Het zelfvertrouwen wat opvijzelen, een complimentje. Dat hebben we allemaal weleens nodig toch? Misschien ontbreekt het je aan een netwerk in de vorm van familie of vrienden waar je terecht kunt of heb je gewoon behoefte aan de feedback van een ervaringsdeskundige. Home-Start is er voor mensen zoals jij en ik die tijdelijke opvoedondersteuning kunnen gebruiken.

Op je handen zitten
Als je als vrijwilliger begint bij Home-Start, krijg je een training van 3 dagdelen. “Daar leer je om op je handen te gaan zitten”, zegt Eline, “en dat is best lastig, want ik ben een doener. Ik denk vaak ‘dat doe ik wel even!’, maar dat is dus niet de bedoeling. De mensen moeten het uiteindelijk weer zelf kunnen.”

Zelfredzaamheid is het streven. De taken van Eline bestaan dan ook vooral uit het aanreiken van handvatten om samen tot een oplossing te komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om praktische zaken, denk aan hulp bij het plannen van al je bezigheden, maar ook om ondersteuning bij het opvoeden van de kinderen. Het zijn vaak kleine stapjes, maar veel kleine stapjes kunnen de verandering groot maken. En soms is een luisterend oor al genoeg.

In no-time een band
Eline vertelt dat ze in haar werk regelmatig geraakt wordt door de openheid en het vertrouwen van mensen. “Alles wat besproken wordt blijft binnenskamers. Hierdoor is er vaak in no-time sprake van een band en heb je soms een bijzonder plaatsje in iemands leven.”

Home-Start zorgt goed voor haar vrijwilligers
Wil jij ook een gezin ondersteunen, wat betekenen voor een ander, en jezelf verder ontwikkelen?
Home-Start zorgt goed voor haar vrijwilligers: een training, intervisiebijeenkomsten, een goede persoonlijke begeleiding, en één keer per jaar is er een vrijwilligersdag.
Kun je goed luisteren, heb je inlevingsvermogen en ervaring in het opvoeden van kinderen, bijvoorbeeld omdat je zelf ouder bent? Home-Start is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Foto en tekst: Petra van den Berg, medewerker VIP Heiloo.