Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Het zorgen voelt niet als werk, meer een roeping”

José Zonneveld (44) werkt sinds de oprichting in 2016 als vrijwilliger bij Thuisbij Uitgeest, een dagbesteding voor ouderen met geheugenproblemen.

“Ik vind het op de eerste plaats belangrijk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Voorheen werkte ik in de kraamzorg en kinderopvang, nu ik ouder word past deze doelgroep goed bij mij. Er zijn veel vergelijkingen te maken met de ouderenzorg, zoals goed kunnen luisteren, mensen in hun waarde laten en stimuleren om hen dingen zelf te laten doen.”

Elke woensdagochtend tussen 8.30 en 9.00 uur pendelt José zo’n twee tot drie keer heen en weer tussen Heemskerk en Uitgeest om de gasten van Thuisbij op te halen. “De mensen zijn altijd blij als je er bent. Voor vertrek check ik of er medicijnen nodig zijn en of het huis goed afgesloten is. Rond 10.00 uur is iedereen binnen en begint de dag met gezamenlijk koffiedrinken aan de keukentafel, gevolgd door wat bewegingsoefeningen ter stimulering van de geest door een bewegingscoach. Dan volgt de vraag: waar hebben jullie zin in? Alles mag en niks moet. Er worden, meestal oudhollandse, spelletjes gedaan en er wordt gezamenlijk gekookt aan de hand van een zelfgemaakt favoriet receptenboekje, dat varieert van Hollandse pot en patat met vis tot pompoensoep en Rendang. Ook proberen we nieuwe recepten uit.  Vaak ontstaan er mooie gesprekken en raken we niet uitgepraat. Over vroeger, over het dorp en dorpsgenoten. Een dosis cynische humor vormt hierbij een rode draad, vooral over hun eigen kortetermijngeheugen. Die sfeer bij Thuisbij is fijn en voelt niet als werk, maar als een roeping.
Ik heb begrip gekregen voor de geheugenproblematiek en inzicht in het ziekteverloop en wat het doet met de mensen, hun partners en mantelzorgers. Als je hierbij mensen kunt helpen en ontlasten, dan ontvang je van twee kanten dankbaarheid. Het zijn vaak de kleine dingen die veel impact op betrokkenen kunnen hebben. Die dankbaarheid geeft me zoveel energie en maakt mijn dag altijd goed.
Deze mensen met zoveel levenservaring hebben altijd voor ons gezorgd. Nu wil ik graag voor hen iets betekenen. Eerlijk gezegd hoop ik dat er later ook mensen zijn die dit voor mij doen”.

Wellicht is vrijwilligerswerk, in welke vorm dan ook, een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Thuisbij zoekt voor de woensdagmiddag nog chauffeurs die standby staan…
Voor meer informatie ga naar onze vacaturebank.