Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Niks doen is achteruitgang”

Bij vrijwilligerswerk zoek je meestal naar iets wat bij je past. Rob Offerhaus (69) heeft bijvoorbeeld een brede interesse in sport en is graag onder de mensen. “Ik wilde na mijn pensionering niet achter de geraniums zitten. Dat is niks voor mij.” Zoekende naar iets wat hem paste, kwam Rob uit bij OSU/RTV, de lokale omroep. Sinds 2014 verzorgt hij voornamelijk sportverslaggeving voor de radio. “Ik heb niet alleen een brede interesse in sport, ook vind ik het werken met kinderen leuk. Dus doe ik ook live verslag tijdens de Huttenweek en de Sinterklaasintocht. Wanneer ik meevaar op de pakjesboot bezorgt de aanblik van al die mensen me elke keer kippenvel als we richting de gemeentehaven varen.
“Bij OSU/RTV is kennis van techniek en camerawerk vereist, al gaat het in mijn geval om het kletsen. Dat kan iedereen!  Het leukste interview vond ik met Sjaak Zwart tijdens het ICGT. Als 80 jarige Ajaxman was hij bezig met scouten en was erg complimenteus over het hoogstaande niveau van het toernooi.

Doordat je je verdiept in een bepaalde sport en voorbereidend onderzoek doet, leer je niet alleen over de betreffende sport, ook leer je de sporters en trainers beter kennen. Hierdoor gaat het interviewen me steeds makkelijker af. Dat maakt het zo leuk! Graag zou ik ook darter Niels Zonneveld en Karin Ott van de plaatselijke motorspeciaalzaak interviewen omdat zij in de sportwereld grote veranderingen doormaken.  Ook zou ik eens een ‘Voetbal Inside’-achtig programma willen maken. Hierbij wil ik graag mijn buurvrouw betrekken; zij heeft veel verstand van sport. Daarnaast neemt ze geen blad voor de mond en kan ongenuanceerd uit de hoek komen!”

Sinds vijf jaar verzorgt Rob ook elke donderdag van 22.00 tot 24.00 uur het muziekprogramma ‘Muziek voor het slapen gaan’. “Ik geniet ervan om op een regenachtige dag niet alledaagse nummers op te zoeken en te selecteren voor de uitzending, zoals New Age en licht klassiek.”

Vrijwilligerswerk is een onmisbaar onderdeel van onze maatschappij. Ook in Uitgeest, waar inmiddels 13% van de inwoners vrijwilligerswerk doet. “Ook bij de lokale omroep draait het op vrijwilligers waarbij we afhankelijk zijn van sponsoren en reclamewerk. Mij gaat het om het plezier dat ik erin heb. Daarnaast is mijn motto: Niks doen is achteruitgang!”

Mensen Maken Uitgeest
Rob vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. De documentaire is te zien via deze website en het Youtube kanaal van OSU RTV.