Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Samen een kopje koffiedrinken doet al wonderen!”  

Antoon Bijman (72) is nog altijd een druk baasje. Sinds hij gestopt is met zijn bedrijf in de agrarische sector is hij, naast allerlei andere activiteiten, als ‘maatje’ aangesloten bij stichting De Zonnebloem in Uitgeest.

“Nadat ik gestopt was met mijn bedrijf vroeg mijn vrouw Ineke (bestuurslid activiteiten) of ik ook eens met een zonnebloem-uitje mee wilde en of ik ‘maatje’ wilde zijn voor een lid van de Zonnebloem, ook wel ‘gast’ genoemd. Inmiddels doe ik dit al 7 jaar”.

Alle ‘gasten’ wonen alleenstaand of zijn beperkt in hun mogelijkheden. De Zonnebloemboot uit de regio maakt, speciaal voor de rolstoelgasten, eens per jaar een boottocht vanuit Beverwijk richting de Zaan en Amsterdam, maar door corona al een jaar niet meer.

“We geven invulling op een andere manier; Niet voor een boodschap of klusje (al doe ik dat soms wel) maar gewoon voor een praatje of een dagje uit. Dit doe ik ongeveer eens per drie weken. Sociaal contact, daar gaat het om, ook onderling tussen de gasten. Soms brengen we een kleinigheidje zoals onlangs cakejes tijdens NL doet, of krijgen ze een plantje zoals op ‘Plantjesdag’ in september. Ik kan me goed voorstellen wanneer je alleen bent een beetje aandacht of een luisterend oor prettig vindt. Er zijn gasten die uit zichzelf graag praten. Gesprekstof is er altijd wel. Soms is de gast wat gesloten maar gaandeweg ontdekken we raakvlakken wat ineens tot mooie gesprekstof leidt. Over de oorlog bijvoorbeeld, maar ook over het werk dat men vroeger handmatig, onder erbarmelijke omstandigheden moest verrichten. Dan vertel ik over hoe men dat nu mechanisch doet. Zo leren we ook weer van elkaar en ook ik vind het een mooie toevoeging aan het leven”. Met behulp van een speciaal ontwikkeld memoriespel worden soms onderwerpen aangeboord die best diepgaand kunnen zijn of gevoelig liggen. “Wanneer de gast merkt dat je interesse toont, komen de verhalen vaak op gang en worden herinneringen opgehaald. Of het nu een uitje is of dat je alleen even op de koffie komt, men is dankbaar is dat zij even uit hun isolement worden gehaald en dat zij hun ei kwijt kunnen, ook de gasten onderling, tijdens een uitje. Bij voorbaat zien ze een dagje weg met de bus als een belasting, maar na afloop is het steevast: “Wanneer gaan we weer?”

Alle beetjes helpen!
Momenteel zijn er meer ‘gasten’ dan ‘maatjes’. De ene vrijwilliger doet meer dan de ander maar De Zonnebloem is blij met alle hulp. Wil jij ook ‘maatje’ zijn bij de Zonnebloem, dan ben je van harte welkom. Meer info via onze vacaturebank.

Mensen maken Uitgeest
Antoon vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 mini documentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. De documentaire is te zien via deze website en het Youtube kanaal van OSU RTV.