Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Door het vrijwilligerswerk bij de Dorpsraad wordt Uitgeest steeds meer mijn dorp”

Het eerste wat Marijke Twisk-Verveer (36) noemt is haar mooie jeugdherinneringen aan Uitgeest toen ze als kind vanuit Beverwijk bij haar oma logeerde. “Vanuit de tuin aan de Middelweg genoot ik altijd van de Wielerronde, net als het schaatsen op de Binnenmeer. Uitgeest is vooral een dorp met veel groen. Ik ben een natuurmens en hou van het buitenleven en het sociale contact. Ik mis die ‘goeie ouwe tijd’ van buitenactiviteiten en spelende kinderen op straat. Ik zocht naar een buurtcomité dat hart heeft voor een prettige, groene buurt. Bij de Dorpsraad vond ik precies wat ik zocht: een groep enthousiaste vrijwilligers met gelijke idealen.

De Dorpsraad is een voorstander van het creëren en behouden van groen, gericht om niet alles vol te bouwen, al wordt wel gepleit voor het bouwen van niet te dure woningen, zodat inwoners en ondernemers in Uitgeest blijven.

Daarnaast zou ik wel meer speelplekken willen realiseren in plaats van parkeerplaatsen en het Openbaar Vervoer stimuleren. Als kwaliteitsfunctionaris in een ziekenhuis leer je projectmatig denken. Het voordeel is dat deze vaardigheid ook op dit vrijwilligerswerk toepasbaar is. Middels diverse actieve werkgroepen zoals ‘Steenbreek’ en ‘Schone Lucht’ kijken we richting 2030 om onze omgeving zo efficiënt mogelijk in te richten en zo schoon mogelijk te houden”. Sinds deze zomer is Marijke secretaris van de Dorpsraad. “Wegens corona staan vergaderingen op een laag pitje maar via mail communiceer ik met betrokken partijen zoals bijvoorbeeld het RAUM. Momenteel zijn ze bezig met provincie en gemeente inzake de ontwikkeling van een Ambachtelijk informatiecentrum in Uitgeest in samenwerking met plaatselijke horeca. Wellicht kan er op het erfgoedpark een houtzaagmolen komen als eerbetoon aan Cornelis Corneliszoon, die hiervan de uitvinder was. We zoeken in kleine stapjes interessante mogelijkheden voor de toekomst. Hoe zorgen we hiervoor? Door mee te denken…Dit vrijwilligerswerk brengt me verder en op deze manier wordt het ook steeds meer ‘mijn dorp’.