Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Koken is mijn passie”

Vrijwilliger Aad Visbeen (67) houdt van mensen om hem heen. Na 40 jaar in het onderwijs is hij inmiddels vijf jaar actief bij Stichting Meet en Eat Uitgeest. Een vrijwilligersorganisatie die sinds een jaar het ANBI Status heeft (Algemeen Nut Bevorderende Instelling). Niet alleen is Aad secretaris van deze stichting, ook bereidt hij maandelijks in De Klop heerlijke maaltijden voor alleenstaanden.

“Stilzitten is niets voor mij,” vertelt Aad. “Koken is mijn passie, daarbij vind ik het sociale aspect erg belangrijk. Wat is er nu mooier dan mensen bij elkaar brengen aan een mooi gedekte tafel en hen laten genieten van een heerlijke gezonde maaltijd?”

Met een groep van zo’n 30 vrijwilligers stellen we elke maand weer een mooi menu samen met alleen maar verse ingrediënten. Niet te exotisch want daar is men niet van, maar nasi of bami is een grensgeval.” lacht Aad. “De voornamelijk oudere gasten merken dat hun sociale kring kleiner wordt en kijken altijd enorm uit naar dit gezellige samenzijn. Na afloop keren zij altijd voldaan en dankbaar huiswaarts.” Rond Kerstmis is er live muziek en laat Aad zijn top-kookkunsten zien en komt er bijvoorbeeld een rollade van vier kilo op tafel. “We koken niet alleen in De Klop, maar ook bij mensen thuis als zij minder goed de deur uit kunnen. Of we organiseren een huiskamer eetproject, waarbij twee of drie gasten bij een vrijwilliger thuis komen eten.”

Soms organiseert Aad een beginnerscursus koken, speciaal voor mensen die door omstandigheden nooit hebben hoeven koken en het graag willen leren. “Dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan het samenzijn van mensen vind ik het mooist. Hierdoor ontmoet ik ook weer leuke mensen.” Aad onderhoudt namelijk ook de warme contacten met het gehele sociaal domein in Uitgeest zoals: S.U.S., Zonnebloem, de kerk, Maatje Z en de gemeente Uitgeest. Tweemaal per jaar krijgen alle vrijwilligers een blijk van waardering in de vorm van een woordje, een hapje en een drankje. Ook dit koester ik!” Ook al is Meet & Eat door de coronamaatregelen genoodzaakt om tot januari te stoppen met het Eetproject in De Klop, Aad is de gemeente Uitgeest dankbaar voor de ondersteuning die de stichting de afgelopen maanden mocht ontvangen.