Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Alle kleine beetjes helpen!”
Mark Pater (19) is een vrijwillige duizendpoot te noemen, niets is hem te veel. Naast zijn baan als hovenier zamelt hij oud papier in voor de Postma Stichting. Sinds januari 2020 doet hij dit samen met een roulerend clubje vrijwilligers.

Mark: “Ik doe dit vier keer per jaar en val ook in als dat nodig is. Gedurende de hele coronaperiode en in de zomervakantie ging de papierinzameling gewoon door. De opbrengst is voor de kerk. Papier levert niet veel op, maar op jaarbasis loont het zeker de moeite! Mijn motto is: alle kleine beetjes helpen.” Daarom doet Mark meer vrijwilligerswerk. “Ik hou van de natuur, dus help ik ook graag het Hertenpark met allerlei klusjes en het regelmatig voederen van de dieren.” Het in stand houden van de mooie dingen in het dorp vindt Mark belangrijk. “Niet alleen genieten, ook een steentje bijdragen hoort daarbij.”
Of het nog niet genoeg is, assisteert Mark normaliter ook bij deTata Steel Marquetteloop; van marketing en flyeren tot aan de weg afzetten.
“Dit jaar ging het evenement helaas niet door, maar anders ben ik wel een jaar mee zoet.” Ook draait deze doorzetter zijn hand niet om voor de wekelijkse sportuitzending van Radio Heemskerk en is hij druk met het opzetten van een nieuw programma.

“Waarom ik het allemaal doe? Ik kan niet stilzitten en ‘nee’ zeggen vind ik lastig,” lacht Mark. “Als vrijwilliger rol je vanzelf in steeds meer dingen, maar ik zorg dat ik mijn beloftes wél kan waarmaken. Mensen rekenen immers op je. Vrijwilligerswerk doe je niet voor het bedankje maar vooral omdat het noodzakelijk is. Doordat ik het leuk, leerzaam en vooral dankbaar werk is om te doen, gaat het automatisch. Vrijwilligerswerk? Ik raad het iedereen aan. Als je geen tijd denkt te hebben kun je het maken. Er worden genoeg vrijwilligers gezocht, overal en altijd!”