Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Erwin Wormsbecher over de vrijwillige brandweer: “Een zinvolle hobby”

Beroepsmatig is Erwin Wormsbecher (44) werkzaam als bevelvoerder in de 24 uurs-dienst in Velsen bij de brandweer regio Kennemerland. Alsof het niet genoeg is, sloot hij zich in 1999 ook aan bij de Vrijwillige brandweer in Uitgeest (sinds 10 jaar gefuseerd met regio Kennemerland). Als manschap- en bevelvoerder is Erwin verantwoordelijk voor het onderhoud van de voertuigen en de kazerne. “Bij alarmeringen ben ik in principe 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaar. Ik draag een pieper bij me met aan- en afmeldingsysteem. Bij dreigende onderbezetting wordt er van je verwacht dat je inzetbaar bent, dus het vrijwillige is betrekkelijk. Er moeten immers altijd voldoende brandweerlieden beschikbaar zijn.

Technisch inzicht en stressbestendigheid is een voorwaarde om bij de brandweer te kunnen werken. Niemand werkt alleen dus je moet een ‘teamplayer’ zijn. Onze kracht is dat ieder anders geschoold maar hetzelfde geoefend is, dus als we met zijn zessen de brandweerauto inspringen, bundelen we onze kennis en wordt de taakverdeling onderweg naar de calamiteit bepaald. Of we uitrukken voor een kat in de boom, een reanimatie of voor een brand, wanneer de klus goed afgerond is heb je hét verschil gemaakt. Dit is waar ik het allemaal voor doe! Natuurlijk maken we erge dingen mee, maar toch beschouw ik de vrijwillige brandweer als een zinvolle hobby. De regionale oefenavonden zijn erg gezellig en elk jaar organiseren we iets leuks voor het teambuildingsgevoel.” De Vrijwillige brandweer levert ook privileges op: Naast het behalen van brandweerpapieren, inclusief BHV plus doorgroeimogelijkheden naar chauffeur of bevelvoerder, kun je ook het BE en C rijbewijs behalen t.b.v. de multifunctionele inzetbaarheid.

“De Vrijwillige Brandweer vormt je zowel fysiek en mentaal. In het dagelijks leven sta je je mannetje en in je achterhoofd ben je onbewust altijd met veiligheid bezig. Dat kan nooit kwaad toch?”