Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger Dagmar (11): “Mensen blij maken maakt mij ook blij!”

Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren zet zich wel eens in als vrijwilliger, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. De 11 jarige Dagmar van den Booren uit Uitgeest is daar een van. “Buiten schooltijd ben ik liever onder de mensen en maak ik me nuttig dan dat ik thuis zit,” vertelt de leerlinge uit groep 8 van de Binnenmeerschool enthousiast.

Sinds een jaar ondersteunt Dagmar Dagopvang Thuisbij Uitgeest elke woensdagmiddag met creatieve bezigheden. “Puzzelen, knutselen met de gasten, ik maak een praatje en als er iemand jarig is help ik met koffie/thee schenken en taart. Soms zetten we liedjes van vroeger op dan wordt er gezellig meegezongen en gedanst.” De gasten worden altijd blij als Dagmar binnenstapt. “Hier word ik zelf ook blij van!” Ze vergeten snel maar mij niet. Dat motiveert mij enorm. Inmiddels heb ik geleerd hoe met ouderen om te gaan. Je moet kunnen aanvoelen wat de mensen willen en je daarop aanpassen. De een houdt van een grapje, de ander wil rust. Van nature kan ik soms druk zijn maar op zulke momenten blijf ik dus rustig.”

NLdoet Tijdens NLdoet, op 13 en 14 maart aanstaande, doet Dagmar ook weer graag mee. “Ik weet nog niet met wat en waar, maar dat maakt me niet uit. Ik doe gewoon wat me opgedragen wordt. Vorig jaar was het bij OSU Uitgeest ook erg gezellig en weet nu toch iets van radio maken af. Mooi meegenomen toch?

Haar advies: “Probeer gewoon uit te zoeken wat bij je past via het Vrijwilligers Informatie Punt: er is altijd wel √≠ets dat je kunt doen. Het is gewoon leuk om als vrijwilliger een steentje bij te dragen want wat je ook doet, je leert er altijd van!”