Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Wat te doen als iemand zich in zijn vinger snijdt, een bloedneus krijgt, flauw valt, zich verslikt of erger? Handelen in de eerste minuten is van directe invloed op de mate van herstel en/of overleven van het slachtoffer.  Arie Bus (64) geeft al 26 jaar praktijkgericht en effectief EHBO-les bij EHBO-Uitgeest, dat over drie jaar 100 jaar bestaat.

Arie: “Met een EHBO-certificaat op zak ben je prima in staat op de juiste wijze eerste hulp te verlenen, op straat, op het werk of thuis”. Ben je tussen de 16 en 80 jaar kun je de cursus doen. Je krijgt inzicht in het verlenen van eerste hulp (ook aan kinderen) en leert competenties als stabiliseren, reanimeren (+AED), bloedingen stelpen en drukverbanden aanleggen.

“Door het uitvoeren van (vaak simpele) handelingen kun je een belangrijk verschil maken: Van geruststelling als een van de hoofdzaken en pleisters plakken tot serieus levensreddende handelingen.” Cursisten die een EHBO-diploma hebben, dienen jaarlijks de opfriscursus te doen om de geldigheid van het certificaat te waarborgen.

“Tijdens de lessen is het niet altijd bloedserieus hoor,” lacht Arie. “We beleven ook veel plezier tijdens de oefeningen. Vooral wanneer er lotussen worden ingezet tijdens een oefenavond van de brandweer bijvoorbeeld: Ongevallen worden levensecht nagebootst, compleet met ‘bloederige’ slachtoffers. “Dit spreekt nog meer tot de verbeelding en maakt de cursist alerter en helpt uiteindelijk ook bij het omgaan en het verwerken van traumatische ongevallen,” weet Arie.

Het afgelopen jaar was Arie paraat op evenementen als; de Avond4daagse, de OVER&UITgeest markt, de Kermisloop, de Solexrace in Akersloot, het Sportspektakel en Mundikat. “Zonder EHBO-post komt er geen vergunning voor een evenement,” aldus Arie. “Niemand wil dat er iets gebeurt, maar de organisator dan wel voorbereid. Men is altijd blij dat we er zijn en zijn dankbaar voor de hulp. Daar doe je het voor… Het iets kunnen betekenen voor een ander is áltijd belangrijk. Het komt vroeg of laat van pas. Iedereen wil eerste hulp krijgen, dus waarom ook niet geven?”