Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Binnen Geesterheem zetten veel vrijwilligers zich dagelijks in om bewoners met een zorgindicatie ondersteuning te bieden waardoor het leven extra kleur krijgt. Lies van der Eng (80) ziet het vrijwilligerswerk dat ze doet bij Geesterheem als een onmisbare schakel.

Niet alleen qua zorg aan de bewoners maar ook het verzorgend personeel is blij met deze extra handen. “Zij lopen de benen al onder hun lijf vandaan. Zonder vrijwilligers ligt Geesterheem echt op zijn gat,” beweert Lies stellig.

Sinds het bestaan ervan bemant deze kwieke dame de receptie. Al 17 jaar is onder andere zij het eerste aanspreekpunt voor bezoekers aan het verzorgingstehuis. Op afwisselende tijden en dagen van 16.00 tot 18.00 uur of van 18.00 tot 20.00 ontvangt ze niet alleen bezoekers, ook is ze eerste aanspreekpunt voor arts, ambulance en neemt pakketjes aan (van bijvoorbeeld apotheek).

“Doordat de receptie centraal gelegen is heb ik zowel een sociale als een preventieve functie. Belangrijk is wel dat je sociaal bent, dat je meelevend bent en iedereen in zijn/haar waarde laat.

De contacten, de sfeer én dankbaarheid komt van twee kanten: van zowel de medewerkers als de bewoners: Er is altijd tijd voor een gezellig praatje, eet ik soms mee of word onverwacht aan de balie getrakteerd op iets lekkers.  Ook rond kerst word ik verwend met een mooi kerstpakket en wordt er jaarlijks een gezellig feestje georganiseerd!”

Lies hecht er veel waarde aan om iets te doen voor een ander. “Een goed gesprek, koffieschenken of een stevige wandeling is voor veel bewoners een activiteit om naar uit te zien. Heb je slechts een uurtje vrij, dan kun je al  vrijwilligerswerk doen,” vindt Lies. “Ik vind het leuk en dankbaar werk. Zo lang het nog kan, blijf ik het receptiewerk met veel plezier doen!”