Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Toneelspelen zit Babs den Butter (28) in het bloed. Als kind acteerde zij bij het jeugdtoneel en later bij het Nederlands Kinder Theater (NKT) in Purmerend. Bij toneelvereniging Vondel, die over twee jaar 150 jaar bestaat, zit ze sinds 2014 helemaal op haar plek. Niet alleen speelt ze diverse rollen vol overgave, ook de rol van voorzitter ziet Babs als een leuke uitdaging.

Met ‘helikopterview’ bewaakt ze op afstand het overzicht en het proces. Babs: “Ook al is toneelvereniging Vondel de oudste toneelvereniging van Uitgeest, tegenwoordig is het moeilijk om als vereniging quitte te draaien. Niet alleen qua contributie en sponsoren maar ook is als vereniging belangrijk om met de tijd mee te gaan”.

Als Uitgeester is Babs zeer begaan met het dorp. “Ik vind het belangrijk dat er culturele dingen gebeuren in Uitgeest en dat ik hieraan een steentje kan bijdragen. Fijn is ook dat we dit kunnen bieden in Dorpshuis de Zwaan. Het intieme dorpse karakter en het feit dat we dit op vrijwillige basis doen, maakt dat de gunfactor onderling hoog blijft, zorgt voor veel gezelligheid. Ook de samenwerking met het bestuur en de vrijwilligers van het dorpshuis geeft me een warm, veilig familiegevoel waardoor ik tijdens de voorstelling lekker mezelf kan zijn. Ik hou mijn agenda graag vrij voor het gezamenlijke jaarlijkse weekendje weg!

Er zijn meer nieuwe jonge spelers bij gekomen, wat gelukkig ook weer jonger publiek trekt. Het leuke aan toneelspelen is om uit de ‘dagelijkse sleur’ te stappen en in de huid te kruipen van een ander. Het liefst nog in een rol dat tegengesteld is aan je eigen karakter. Van integer tot juist heel extravert. Soms verbaas ik mezelf: zit dit in mij? Om een rol goed neer te zetten moet je beschikken over een dosis lef en improvisatievermogen, je moet flexibel zijn én goed kunnen luisteren naar de regisseurs. Door de positieve reacties van anderen, en de ontlading na de voorstelling laat Babs “stuiteren’ achter de coulissen.

“Het feit dat je gezien en gewaardeerd wordt in wat je doet bezorgt mij niet alleen heel veel plezier in dit vrijwilligerswerk, het maakt ook dat ik zelfverzekerder in het leven sta. Dit geldt niet alleen voor het toneelspelen maar ook voor het voorzitterschap: het meehelpen om voor de vereniging het hele proces te ontwikkelen en de vereniging naar een hoger niveau te tillen is fantastisch om te doen!”