Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Deze maand zijn we in gesprek met Inge Jonk-van Bezu (42)

Inge is teammanager meisjes D1 bij MHCU in Uitgeest en sinds drie jaar coördinator EHBSO (Eerste Hulp bij sportongelukken) bij deze hockeyclub. Tot haar taken behoort het organiseren van EHBO- en reanimatie avonden. Ook controleert zij regelmatig de aanwezige EHBO attributen zoals AED en EHBO koffer. Indien nodig wordt deze aangevuld, ook de houdbaarheidsdatum wordt gecheckt en de inpandig aanwezige AED moet natuurlijk goed functioneren.

“Veiligheid is heel belangrijk. Er is nog onvoldoende kennis en er valt heel veel te winnen. Eigenlijk zou iedereen EHBO moeten kunnen toepassen,” vindt Inge. “Uiteindelijk wil iedereen op de juiste manier geholpen worden als er iets loos is. Vanuit mijn ervaring bij de BHV merk ik dat je over communicatieve vaardigheden en een dosis doorzettingsvermogen moet beschikken om mensen te enthousiasmeren voor het belang van EHBO. Een voorbeeld: Weet iemand dat als je een harde bal of stick tegen je hoofd krijgt altijd naar de huisarts moet?

Bekend is dat verenigingen in Uitgeest op vrijwilligers draaien. Iedereen kan wel iets doen. Wij hanteren thuis een regel van het 80-20 principe (Paretoprincipe): 80 procent doe je iets voor jezelf en 20 procent kun je iets voor een ander doen. Het zou mooi zijn als iedereen die formule hanteert!.”

Inge heeft inmiddels een groot sociaal netwerk opgebouwd. “Deze taak verbreedt mijn horizon en zie ik als een missie: De wetenschap dat steeds meer mensen het belang inzien van EHBO geeft mij voldoening. Het vertrouwen en de dankbaarheid is altijd groot!