Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Deze maand zijn we in gesprek Richard Ullersma (56)

In het dagelijks leven werkt Richard als projectleider bij de Provincie Noord-Holland. Bij de FABO in Uitgeest leidt hij de timmerclub voor junioren in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en 12+ club. Dit doet hij al 17 jaar met veel plezier.

“Sinds mijn zoon op de timmerclub kwam ben ik dit vrijwilligerswerk gaan doen,” vertelt Richard. “Het mooist van dit werk is de ontwikkeling die de kinderen doormaken: van het ‘niets kunnen’ naar het leren omgaan met gereedschap tot het uiteindelijk bouwen van een mooi werkstuk van tekening.

Wat spreekt ze aan? Dat kan van simpel tot ingewikkeld zijn. Ik probeer ze hierin uitdagen. Veel kinderen stromen van de Timmerclub door naar de Modelbouwclub. Het plezier maar ook veiligheid staat bij ons altijd voorop. (EHBO is up to date). Wanneer de kinderen vol trots naar buiten lopen met hun zelfgemaakte, al dan niet gemotoriseerde, creatie dat geeft mij veel energie.

Voor de kinderen betekent het knutselen ondanks inspanning toch ontspanning: lekker even je hoofd leegmaken en de digitale wereld voor een paar uur vergeten. De creativiteit die kinderen van nature al bezitten lijkt dood te bloeden door de digitale invloeden om hen heen. Het sociale aspect is zo belangrijk! Wanneer je als kind vastloopt vraag je om hulp, als je creatief bent dan weet je ook het zijspoor te vinden, doelen te bereiken en kun je anderen helpen.

Met geduld, creativiteit en een positieve instelling kom je ver in het leven. Deze kwaliteiten moet je zelf bezitten als je met kinderen werkt, maar tegelijkertijd draag je deze ook over aan hen”.