Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Vlnr: Wil Feenstra en Marisa Sanen.
Foto: Anita Webbe

Deze maand zijn we in gesprek met onze eigen vrijwilligers Wil Feenstra en Marisa Sanen.

Het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest (VIP) bestaat in november (de maand van Vrijwilligers Bedankt!) precies één jaar. Marisa Sanen en Wil Feenstra, vrijwilligers van het eerste uur zijn samen met coördinator Sigrid Wijsman een belangrijke schakel tussen vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties en verenigingen.

Samen met geïnteresseerden oriënteren zij zich op passend vrijwilligerswerk en brengen hen met organisaties en verenigingen in contact. Dit verloopt via de het inloopspreekuur dat gehouden wordt in de hal van het gemeentehuis, via de digitale vacaturebank, en social media. Organisaties worden bezocht en er wordt veel publiciteit gemaakt voor en over vrijwilligerswerk.

De ondersteuning van het vrijwilligerswerk in het dorp is in opdracht  van de gemeente Uitgeest. Ook worden praktijkgerichte cursussen aangeboden aan vrijwilligers, gebundeld in de Vrijwilligersacademie, als steuntje in de rug.

“De behoefte aan vrijwilligerswerk in Uitgeest is groot,” vertellen Marisa en Wil. “Een paar uurtjes in de week of een enkele keer per jaar is goed voor de sociale contacten, als hobby of dagritme. Of je 18 of 80 bent, mensen ontmoeten en maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk.” Dat zoveel mensen blij zijn met het Vrijwilligers Informatie Punt geeft de ‘Vippers’ ook sociale voldoening en positieve energie: “Uitgeest is een voorbeeld als het gaat om het aantal stichtingen en verenigingen, die kunnen bestaan dankzij de vele vrijwilligers. De vacaturebank heeft binnen een jaar al 38 geregistreerde organisaties en we hebben al heel wat mooie matches gemaakt. Daar doen we het voor!”