Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Elke maand laten wij een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Tom Verveer en Hans Welbers

Achter de Binnenmeerschool in Uitgeest bevindt zich prachtige moestuin waar Tom Verveer (56) en Hans Welbers (65) voor het vijfde seizoen als vrijwilligers kinderen uit groep 6 vooral visuele biologieles te geven.
Dit leertraject dat niet school- maar natuurgebonden is, duurt tien maanden, startend in januari met uitloop tot in groep 7. Zelfs in de schoolvakantie gaan de lessen door, van 10.00 tot 12.00 uur, weer of geen weer.
Elke vrijdag wordt met betrekking tot de kringloop der natuur alles haarfijn uitgelegd. Met behulp van een power-point, en ook in de schooltuin, waar de kinderen een ‘eigen tuintje’ verzorgen, zien zij hoe plant en dier in de natuur integreert.

Tom: “Het is prachtig om te zien hoe de kinderen zich verwonderen over hoe snel groenten en planten groeien en hoe insecten en andere beestjes daartussen leven.” De insecten, egels, en kikker(visjes) worden bestudeerd (onder de microscoop) en weer teruggezet. Het seizoen wordt traditioneel afgesloten met zelfgemaakte pompoensoep en jam uit eigen tuin. “Door onze ervaring en liefde voor het tuinieren, samen met de geduldige omgang met kinderen ontstaat er een wisselwerking,|” vertelt Tom. “De kinderen worden fanatiek! Het enthousiasme, plezier en verwondering dat we zien is geweldig, van zaaien tot oogsten, van niets durven tot eigen initiatieven. Zo leren een mate van zelfstandigheid, worden ze bewust en ontwikkelen zij respect voor de natuur .De ervaring leert dat op deze manier kinderen meer bijblijft dan uit een boekje.”