Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilligerswerk zorgt voor verbinding en een blijer Uitgeest
Jolin Pruim (26) is sinds een jaar ambassadeur van de Stichting Blijer Uitgeest. “Ik vind het de leukste vrijwilligersfunctie die er is!”

Jolin is een enthousiast en creatieve dame die graag alles aanpakt. ”Ik wilde al langere tijd vrijwilligerswerk doen en het liefst in mijn eigen dorp Uitgeest. Met een beetje van mijn vrije tijd help ik graag andere mensen.” Toen zij vorig jaar februari werd gevraagd om te helpen bij Blijer Uitgeest aarzelde ze geen moment. “Wat is er mooier dan Uitgeest blijer maken? Ik vind het een prachtige, mooie stichting die diverse verenigingen helpt. Ik wist niet dat Uitgeest zoveel verenigingen had,” lacht ze. “Ik ben er trots op hoeveel vrijwilligers actief zijn en dat wij het dorp met Blijer Uitgeest al deze vrijwilligers kunnen helpen”.

Keurt het bestuur van Blijer Uitgeest een aanvraag goed, dan mag Jolin de schenking overhandigen aan de betreffende vereniging. Van elke overhandiging wordt een foto gemaakt en vervolgens door Jolin zelf met een leuk berichtje geplaatst op de website www.blijeruitgeest.nl, Instagram en Facebook). Wat dit vrijwilligerswerk haar brengt? “Blijdschap! Als ik op de gezellig drukke Kerstmarkt sta en we mogen kinderen (en hun ouders) na het vangspel met de kerstmutsen blij maken met een zakje chocolade of spijsbrood, of als ik na afloop van de informatieavond (die plaatsvond in januari) mensen spreek die het niet kunnen geloven wat wij bereiken met de stichting, krijg ik kippenvel van geluk”.
Doordat Jolin veel nieuwe mensen leer kennen, merkt ze dat ze sociaal sterker wordt. “Een praatje maken met onbekenden was nooit mijn sterkste eigenschap, maar dat gaat nu makkelijker. Want wat is nou leuker dan met enthousiaste mensen in gesprek te gaan over hun wensen of over hun gift die ze ontvangen van Blijer Uitgeest?”

“Blijer Uitgeest is een prachtige stichting om Uitgeester verenigingen mooier, gezelliger, positiever en blijer te maken, maar dit geldt voor élk vrijwilligerswerk concludeert Jolin. “Het maakt niet uit wat je leeftijd, geslacht of ervaring is, iedereen met een wil kan een steentje bijdragen! Vrijwilligers zijn onmisbaar voor verenigingen. Daarnaast denk ik dat de vele vrijwilligers die Uitgeest rijk is zorgt voor saamhorigheid en onderlinge verbinding. Uiteindelijk maakt dit ons allemaal een stukje blijer. De kleinste beetjes helpen. Denk bijvoorbeeld aan ouders die helpen op school of leden die een klusje doen voor hun vereniging. Ik heb zelf lange tijd gekeept bij de hockeyclub en daar zijn genoeg mensen die het goede voorbeeld geven qua inzet voor een ander, zoals de barproducten bijvullen of keepersmateriaal controleren.”

Jolin pleit ervoor om meer jongeren/jongvolwassenen te betrekken bij vrijwilligerswerk.
“Bied jongvolwassenen ook de kans om binnen een vereniging een functie te vervullen. En voor de jongeren onder ons: het hoeft niet veel tijd te kosten. Ook in de toekomst blijf ik vrijwilligerswerk doen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt, maar ik ben nog lang niet klaar. Het leven is een feestje, vergeet zelf niet de slingers op te hangen! Oh ja en ik vind deze rubriek, die vrijwilligers in het zonnetje zet, heel belangrijk,” voegt ze er nog snel aan toe.” Op deze manier krijgen zij voor hun ‘werk’ de waardering die zij verdienen.”