Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger in Beeld

“Vroeg of laat hebben we elkaar allemaal nodig!”

Met een warm hart heeft Ria Sinke (75) tot haar 68e altijd in de zorg gewerkt. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan is zij zich altijd in blijven zetten voor haar medemens. “Het voelt fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Gelukkig biedt Uitgeest  veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te kunnen doen”. Ria koos ervoor om Oekraïners te helpen, wekelijks met de Wandelgroep van Geesterheem op pad te gaan en om zich in te zetten voor Zonnebloem Uitgeest.

“Zes jaar geleden kreeg ik als vrijwilliger van de Zonnebloem Uitgeest enkele ‘gasten’ toegewezen. Mensen die hulpbehoevend en vaak eenzaam zijn, doordat zij geen familie hebben of die ver weg wonen, breng ik een bezoekje aan huis of in de Slimp. Afhankelijk waar de behoefte ligt maken we een praatje, doen een spelletje, een rondje markt, koffiedrinken of een doktersbezoek.  Daarnaast organiseert de Zonnebloem dagjes uit met koffie, gebak en een lunch.”

Sinds vijf jaar is er speciaal voor de bewoners voor Geesterheem elke donderdag een Wandelgroep opgericht, een initiatief van huisarts Dirk Jan van Wijk en Ursula Hendricks. “In een groep van twintig personen, wandelen we in een uurtje bijvoorbeeld even naar de markt of halen een visje. Sinds vorig jaar drinken we met bewoners van de Slimp gezellig gezamenlijk koffie in het Atrium.
De buitenlucht en de gezellige ontmoetingen doen de bewoners erg goed!”

“In Uitgeest staan velen klaar voor de Oekraïners die hier verblijven. Ook de kerk is heel actief en levert een grote bijdrage. Onder andere met kleding, dekbedden, fietsen en reparaties. Heel positief dat iedereen iets doet en zo behulpzaam is. Samen met vier vrijwilligers ondersteunen ik de Oekraïners. We bieden een luisterend oor en in overleg met gebiedsregisseur Yvonne Groen begeleiden en adviseren we hen in deze moeilijke tijd waarin ze zich bevinden. Ook zorgen we voor wat positieve prikkels: We doen oudhollandse spelletjes en binnenkort organiseren we een culinaire proeverij in kerstsfeer. Dan neemt iedereen, inclusief de Oekraïners wat lekkers mee. Dit alles zodat zij hun pijn, leed en eenzaamheid eventjes kunnen vergeten.”

Positief als Ria is, het besef dat niet alles vanzelfsprekend is komt bij haar binnen. “Wij hebben het erg goed, ook gezondheid is een groot bezit. Het zit in me om ook iets positiefs bij te dragen in het bestaan van een ander… het stroomt uit een warm hart!

We hebben elkaar nou eenmaal nodig in het leven, vroeg of laat. Kijk dus wat meer naar elkaar om en heb oog voor de ander”.